Morten Amundsen i Norgeshus Fredheim & Paulsby AS monterer kanaler til branntesten. (Foto: Norgeshus AS)

En innovasjon for ventilasjon i nye boliger

Norgeshus AS har utviklet en byggteknisk løsning som gjør det mulig å spare byggehøyde og romplass ved å integrere ventilasjonskanaler i bjelkelaget mellom boenheter.

Et tverrfaglig forskningsprosjekt med SINTEF Community og to industripartnere dokumenterer at løsningen innfrir både lyd- og brannkrav. Nå kan innovasjonen, som har fått navnet «Fusjon», tas i bruk av hele boligbransjen.

Søker alternative løsninger

– Som en del av vår ambisjon om å drive utviklingen av boligbransjen, har vi ønsket å finne alternative løsninger for å integrere ventilasjonskanaler i bjelkelag som ivaretar lyd- og branntekniske krav. Etter flere år med innovasjon og utvikling, er vi klare til å tilby den nyutviklede løsningen til våre kunder. «Fusjon» blir også tilgjengelig for alle som bygger hus med trekonstruksjon, sier Snorre Bjørkum, Teknisk sjef i Norgeshus AS.

Illustrasjonen viser prinsippet for integrerte ventilasjonskanaler i etasjeskiller med brann- og lydkrav i Norgeshus Fusjon.

Integrerer kanaler i bjelkelaget

Det er vanlig å legge ventilasjonskanaler i etasjeskiller under bjelkelaget. Når kanalene i stedet blir integrert inne i bjelkelaget, unngår man at rom må bygges med nedsenket himling for å skjule kanalføringer til ventilasjon. Gevinsten for kundene er en mer estetisk løsning, med større takhøyde inne. I tillegg kan man redusere byggehøyde som kan være fordelaktig i forhold til krav i reguleringsplaner.

Samarbeidspartnere i laboratoriet for branntesten: (f.v.) Kathinka Leikanger Friquin og Anders Homb, Sintef Community, Markus Midttun og Joachim Midtsand, Systemair, og Snorre Bjørkum, Norgeshus AS.

Flere partnere i prosjektet

Norgeshus AS fikk i 2017 prosjektmidler fra Regionalt Forskningsfond til å utvikle løsninger for etasjeskiller med ventilasjonsanlegg som ivaretar lyd- og branntekniske egenskaper. SINTEF Community har vært FoU-partner, mens Hunton AS og Systemair AS har medvirket som industripartnere.

Resultater fra forskningsprosjektet viser at løsningene og produktene i «Fusjon» tilfredsstiller kravene til lydisolasjon. Det dokumenterer også at etasjeskiller med integrert ventilasjonskanal, lyddemper og ventil med brannspjeld, kan oppnå brannmotstand REI 30, som var målet med prosjektet.

Kommer hele bransjen til gode

Asle Lien Halvorsen, fagleder boligventilasjon i Systemair AS.

– Dette har vært et svært spennende tverrfaglig forskningsprosjekt. Jeg vil berømme Norgeshus for initiativet, sier Asle Lien Halvorsen, fagleder boligventilasjon i Systemair AS.

– Denne type utvikling driver hele boligbyggebransjen framover, ved å skape både teknisk og estetisk gode løsninger. Systemair AS er opptatt av at boliger skal ha et sunt inneklima, med god ventilasjon. For å ivareta god estetikk, er det ønskelig å unngå innkassing av kanaler under himling. I leiligheter der det stilles krav til brann- og lydmotstand i etasjeskillet, kan dette være utfordrende å få til på en god måte. Med den nyutviklede løsningen ivaretas nettopp det, ettersom kanalene integreres i konstruksjonen, sier Lien Halvorsen.

Spennende og relevant

Thomas Løkken, teknisk sjef i Hunton AS.

Hunton AS er leverandør av bjelker (I-bjelker) og trinnlydprodukter av trefiber til etasjeskillere, og har medvirket som partner i forskningsprosjektet.

– I dette tverrfaglige prosjektet har vi gått grundig til verks for å sikre teoretisk brann- og lyddokumentasjon for aktuell bjelkelagsløsning. I tillegg har vi utført praktisk fullskala branntest og lydmålinger for å komplettere dokumentasjonen. Dette har vært svært spennende og relevant for oss som leverer ulike komponenter inn i et system, og hvor dokumentasjon blir mer og mer etterspurt og nødvendig i bransjen, sier teknisk sjef i Hunton AS, Thomas Løkken.

En kommentar til “En innovasjon for ventilasjon i nye boliger

  1. Imponerende grundig prosjekt. Samarbeid mellom ulike aktører, meget positivt. Dette er veien å gå, i stedet for prøve/feilemetoder som vi så ofte ser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *