Justisminister Monica Mæland (H). (Foto: Foto: Torbjørn Tandberg/Regjeringen)

Regjeringen åpner for informasjonsdeling mot a-krim

Taushetsplikten skal ikke lenger stoppe offentlige etater fra å snakke sammen om mulige kriminelle aktører.

Torsdag sendte regjeringen på høring et forslag om endringer i forvaltningsloven.

– Endringene er viktige for flere felt, særlig arbeidslivskriminalitet, skriver justisminister Monica Mæland i en pressemelding.

Les mer om høringen her

Ifølge regjeringens forslag, vil offentlig ansatte som er underlagt forvaltningsloven, i større grad kunne dele taushetsbelagte opplysninger med andre organer som har behov for opplysningene. Dette vil for eksempel gjelde deling med aktuelle kontrollmyndigheter når man får vite at noen har vært innblandet i kriminell virksomhet.

 

Jobbet for i flere år

Byggenæringens Landsforening er blant dem som jubler: – Vi er svært fornøyde med at regjeringen nå varsler forslag om endringer til utvidet informasjonsdeling mellom etatene, sier Jon Sandnes, adm.dir. i BNL i en pressemelding.

– I flere år har vi jobbet for at det skal bli lettere for de offentlige etatene å dele informasjon i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Vi har sett flere grelle eksempler på at kriminelle aktører har fått arbeid for offentlige etater, samtidig som de har vært under etterforskning av en annen etat, som ikke har kunnet gripe inn på grunn av taushetsplikten, sier Sandnes videre.

Etatene må samarbeide tettere

– Skal vi lykkes i kampen mot arbeidskriminalitet, er det viktig med tett samarbeid mellom ulike etater og offentlige myndigheter, slik som er blant annet er formalisert gjennom a-krimsentrene. Det å ha adgang til å dele nødvendig informasjon, som også er taushetsbelagt, vil styrke a-krimsentrene, fastslår Sandnes.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *