- Uten igangsettinger går vi tom for planlagte prosjekter, sier Mathisen. (Foto: Byggmesteren)

Kommunene må ikke fryse byggesakene

– Det er viktigere enn noen gang at kommunene nå behandler byggesaker raskt sånn at vi får noen steder vi kan starte opp, sier tømrermester Ove Mathisen i Drammen.

Mathisen har bygget opp byggmesterbedriften Villa Wiig som har oppført boliger i Drammen og omegn i en mannsalder.

Tømrermesteren mener at kommunene på Østlandet kan bli avgjørende for å holde hjulene i gang i byggenæringen: Om de øker kapasiteten innen saksbehandlingen av byggesaker som ligger inne til behandling.

Les også: Snart i mål med sitt største boligprosjekt

Virus og sammenslåinger forsinker

Villa Wiig har som bedrifter flest i byggebransjen usikre dager, fagfolk i viruskarantene og enkelte byggeplasser som stoppes.

– Det er klart at viruset gjør driften vår utfordrende, men når vi ikke får frem igangsettinger fremover så kan vi gå tom for planlagte prosjekter. Det vi har slitt lenge med og som vi frykter for nå, er lengre saksbehandlingstid i kommunene på grunn av karantene eller andre tiltak, sier Mathisen til Byggmesteren.

Firmaet har byggesaker inne til behandling hos nye Holmestrand kommune, Drammen, Lier og Hurum som nå er en del av Asker kommune. Her har sammenslåinger av kommuner ført til lange forsinkelser, mener tømrermester Mathisen.

– Sammenslåinger av kommuner brukes flere steder som et argument for at saksbehandlingstiden blir lengre enn beregnet, sier Mathisen som mener at flere av kommunene bare klarer å holde sine frister på brukstillatelser.

– Men når vi søker om ferdigattest så går det nå lang tid fra vi sender inn til vi hører noe som helst.

– Jeg tror flere av kommunene ikke har kapasitet rett og slett og må legge dette til sides. Dette var før koronaviruset og det blir neppe bedre fremover, sier tømrermester Ove Mathisen. (Foto: Byggmesteren

Kan gå tom for prosjekter

Mathisen mener at det er viktigere enn noen gang at kommunene behandler byggesaker effektivt.

– Da får vi prosjekter sånn at vi har noen steder vi kan starte opp, sier tømrermesteren som er bekymret for konsekvensene av koronaviruset på sikt.

– Vi får leve med at dette er unntakstiltstand en kort periode, men jeg frykter at dette blir langvarig. Sånn sett er jeg glad for at firmaet vårt -Villa Wiig – er i boligsektoren og ikke i fritidsboliger, for i nedgangstider velger folk bort det som ikke er høyst nødvendig. Så der kan fallet bli størst, sier han.

Hva er det lureste en byggebedrift som dere kan gjøre nå?

– Et vanskelig spørsmål. Men noen ganger er det lurest å sitte rolig i båten. Vurdér situasjonen fra uke til uke og skap en situasjon på jobben som er så normal som mulig. Ikke send hjem arbeidsfolka med mindre det er tvingende nødvendig, sier tømrermester Ove Mathisen.

Asker kommune: – Vi saksbehandler som bare det

– Sammenslåingen av tre kommuner til nye Asker var mer utfordrende enn dagens situasjon, sier direktør for samfunnsutvikling i Asker kommune, Per Morstad, til Byggmesteren.

Overgangen preget også behandlingen av byggesaker i første kvartal av 2020, men nå er situasjon bedret forklarer direktøren.

– Nå har vi fått felles systemer på plass og har god fremdrift på byggesakene. Avdelingen har ikke mange som er borte på grunn av sykdom – men mange jobber hjemme nå, sier Morstad.

– En del aktører utsetter nå kommende prosjekter og sender ikke disse inn til behandling. Det kan gi Asker kommune mer ressurser til å behandle sakene vi allerede har fått, sier direktør for samfunnsutvikling Per Morstad. (Foto: Nye Asker kommune)

Fremover skal Asker kommune ha god produksjon og foreløpig tror ikke direktøren at behandlingen av byggesaker vil forsinkes.

– Derimot kan behandlingen av plansaker som skal opp til politisk behandling bli forsinket, siden dette krever andre prosesser og møteformer. Per nå er alle politiske møter nedlagt så dette er vel så viktig for oss å finne løsninger på, sier Morstad som er optimistisk med tanke på saksbehandlingstiden.

– Vi saksbehandler som bare det, sier Morstad.

I nye Drammen kommune får Byggmesteren vite at saksbehandlere for tiden jobber hjemme med saker. Veiledningen er stengt, men ellers skal saksbehandlingen gå fremover.

 

 

 

En kommentar til “Kommunene må ikke fryse byggesakene

  1. Man må slutte å stoppe søknader pga småting som kan henges opp mot brukstillatelse eller ferdigattest. Nå må vi få igang prosjektene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *