Arild Grande, arbeidslivspolitiker for Arbeiderpartiet på Stortinget. (Arkivfoto: Christopher Kunøe)

– Tålmodigheten med bemanningsbransjen er slutt

Arbeiderpartiet vil fremme representantforslaget til Rødt om å forby innleie i Oslofjord-området, når arbeids- og sosialkomiteen avgir sin innstilling til forslaget tirsdag.

Arbeiderpartiet vil også be regjeringen fremme forslag som gjør at bemanningsbransjen reduseres til å levere vikarer til arbeidslivet, ikke fortrenge faste ansettelser, skriver Frifagbevegelse.

Les også: Alvor på Stortinget

Ser ikke forbedring

Forslaget innebærer at den ubegrensede adgangen til å leie inn ved «midlertidig behov» fjernes og at innleie utover rene vikariater kun tillates gjennom avtale med tillitsvalgte.

– Opprinnelsen for bemanningsbransjen var å tilby arbeidslivet vikarer, men nå ser vi en utvikling hvor innleie fortrenger faste ansettelser og norske lønns- og arbeidsvilkår. Dette kan vi ikke akseptere, sier Arild Grande til avisen om at partiet nå støtter representantforslaget fra Bjørnar Moxnes i partiet Rødt.

Endringene i arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i 2019 har ikke hatt ønsket effekt ifølge Grande:

– Etter nyttår har man derimot sett en rekke eksempler i media på at bemanningsselskapene tilbyr deltidskontrakter, noen helt nede i fem og ti prosent, uten en plan for når den ansatte skal jobbe, og når den ansatte skal ha fri. Eksemplene kommer fra medlemsbedrifter i NHO Service og Handel, sier Arild Grande.

Liten sjanse for flertall

Representantforslaget vil ifølge Frifagbevegelse få støtte fra SV og Senterpartiet, men ikke KrF som sikret endringene i arbeidsmiljøloven ifjor. For Rødt og Bjørnar Moxnes er det likevel et forslag som må opp i Stortinget.

– Det er lite som tyder på at formålet med innstrammingene, nemlig å få ned omfanget av innleie og øke andelen faste ansettelser, blir oppfylt når bransjen i praksis fortsetter som før. Derfor må man lytte til fagbevegelsen og forby bemanningsbransjen. I første omgang byggebransjen rundt Oslofjorden der problemene med innleie er størst, sier Moxnes til Frifagbevegelse.

 

 

En kommentar til “– Tålmodigheten med bemanningsbransjen er slutt

  1. Forbud mot innleie er ikke løsningen. Jeg jobber med en plattform for økt ressursutnyttelse i norske bedrifter. Denne plattformen vil gjøre det lekende lett for bedrifter i bygg- og anleggsbransjen å leie inn folk og maskiner av hverandre etter behov og prosjekttilgang…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *