Mange ungdommer finner sin plass i arbeidslivet etter å ha valgt yrkesfag. (Foto: Veidekke)

– Flere foreldre bør anbefale yrkesfag

Rekruttering: – Norge trenger fagarbeidere, og da bør foreldre over hele landet anbefale yrkesfag, sier direktør i Veidekke Entreprenør Dag Andresen.

I disse dager tar rundt 60 000 ungdom valget om videregående opplæring. En ny undersøkelse viser at mens foreldre i Nord-Norge i stor grad anbefaler yrkesfag til sine barn, vegrer resten av landet seg, og spesielt Oslo-foreldre.

Les også: Yrkesfagenes år

Store geografiske forskjeller

I forbindelse med søknadsfristen til videregående opplæring, har Opinion gjennomført en undersøkelse på vegne av Veidekke for å kartlegge foreldres holdning til yrkesfag. I fjor var 15-åringene selv målgruppen, i år er det foreldrene til 9. og 10. klassinger som er spurt:

Undersøkelsen viser blant annet at det er store geografiske forskjeller når det gjelder om foreldre anbefaler yrkesfag til sine barn. Mens hele 49 prosent av foreldre i Nord-Norge anbefaler yrkesfag, er det kun 21 prosent av foreldrene i Oslo som svarer det samme – det er lavest i Norge. Landsgjennomsnittet ligger på 37 prosent.

-Det er synd at det er så store geografiske forskjeller. Yrkesfag kan passe for mange, det er godt betalte og som oftest sikre jobber. NHOs ferske kompetanserapport viser at fagbrev er mer etterspurt enn mastergrad og dette bør foreldre ta inn over seg, sier Andresen. Han frykter at manglende kunnskap kan føre til at fordommer mot yrkesfag får leve videre.

Gutter blir anbefalt yrkesfag

Undersøkelsen viser også at det er stor forskjell hva gjelder kjønn – foreldre er mye mer tilbøyelige til å vurdere yrkesfag dersom ungdommen i huset er gutt fremfor jente. 44 prosent anbefaler yrkesfag til sønnen i huset, mens dersom barnet er en datter er det kun 31 prosent.

Bryter vi ned tallene og ser kun på bygg- og anleggsfag er forskjellen mye større – 51 prosent mener utdannelsen er aktuell for sønner, mot kun 17 prosent dersom det er døtre. Det bekymrer direktøren.

– Det er ikke vanskelig å forstå tallene, men jeg skulle ønske det ikke var slik. Det er riktig at det er en fysisk jobb – men vi i Veidekke tilbyr også en arbeidsplass hvor du jobber sammen med folk. Da tas det hensyn, arbeidsoppgavene tilpasses og det er fullt mulig for kvinner å arbeide hos oss. Jeg vil gå så langt som å si at en kvinne med utdannelse fra bygg- og anleggsfag nærmest står med en jobbgaranti i hånda, fastslår Andresen.

Behov for fagarbeidere i fremtiden

Veidekke har i disse dager en kampanje gående for at flere skal velge yrkesfag, og på kampanjesiden www.byggfremtiden.no kan besøkende følge både elever på yrkesfag og lærlinger på jobb. Med seg på laget har de også fått blant annet Statsminister Erna Solberg, Kristin Skogen Lund, Hans-Christian Gabrielsen og Jonas Gahr Støre. I tillegg har de inngått et samarbeid med en av Norges største Youtube-stjerner, Joachim «Noobwork» Haraldsen.

I følge NHOs kompetansebarometer 2017 melder 6 av 10 av medlemsbedriftene at de har behov for fagarbeidere. Behovet er størst innenfor bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon. Statistisk sentralbyrå spår at fra et nivå på rundt 140 000 fagarbeidere i dag, vil behovet stige opp mot 190 000 i 2030.

– Arbeidet med å heve statusen og få flere til å søke yrkesfag er et langsiktig strategisk arbeid hvor vi bygger stein for stein, forteller Andresen. Dette er tredje året på rad Veidekke har en egen kampanje som handler om yrkesfag.

Etter at søknadsfristen gikk ut 1. mars i fjor viste tallene at 48 prosent søkte seg til yrkesfag, mot 47 prosent året før.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *