Forskaling av vegger, Etterstad kolonihager. (Foto: Asle Hermansen)

Suksessen «Skole på byggeplass»

Veidekke Entreprenør lykkes med sin fagarbeiderutdanning til elever som ikke har fullført videregående. I våres ble nye elever uteksaminert fra programmet, og minst åtte har gått direkte ut i lære – et av de beste resultatene noensinne.

Målgruppen for «Skole på byggeplass» er ungdommer i alderen 18-24 år som ikke har fullført videregående skole, skriver Veidekke i sitt magasin Dimensjon.

Må ønske og ville

– Forutsetningen for å kunne bli med i programmet er at eleven har et sterkt ønske om å bli fagarbeider, enten tømrer eller betongarbeider. Veidekke har kjørt programmet i samarbeid med ulike partnere innen stat og kommuner siden 1996, og totalt hjulpet nesten 200 ungdommer til  en ny start på sitt yrkes- og voksenliv, forteller ansvarlig for «Skole  på  byggeplass» i  Veidekke,  Asle Hermansen.

Heising av forsamlingshuset, Etterstad kolonihager. (Foto: Asle Hermansen)
Heising av forsamlingshuset, Etterstad kolonihager. (Foto: Asle Hermansen)

Skole på byggeplass har 14 elever i 2015/16. Elevene fordeler seg nokså jevnt mellom tømrerfag og betongfag.

Etter skolestart i august 2015 gjennomførte de først en omfattende sikkerhetsopplæring, deretter noen grunnleggende øvelser i byggfagene. I oktober startet klassen med gjennomføringen av et betongprosjekt i egenregi.

– Tidligere skoleår har klassene vært knyttet til et større Veidekkeprosjekt. Den viktigste fordelen med å være på prosjekt er at elevene får større ansvar for planlegging, framdrift og HMS. Nå etter nyttår har de fleste av elevene vært ute i praksis på andre byggeplasser, både hos Veidekke og andre firmaer. De aller fleste har lyktes ute i denne perioden, og ved skoleslutt vil åtte, ni av elevene stå med avtale om læreplass, i Veidekke, Seby, AF Gruppen, Backe Gruppen, Betonmast, Selvaagbygg, og 3T bygg. På denne måten har «Skole på byggeplass» bidratt til at ungdommer får gjennomføre opplæringen, og bransjen sikres nye fagfolk, forteller Asle.

 

Bør utvides

Fra 1997 var Aetat (nå NAV) oppdragsgiver  for «Skole på byggeplass». Etter 2012 er programmet finansiert av Akershus fylkeskommune, og Veidekke samarbeider med Jessheim videregående skole om gjennomføringen.

– Når dette skoleåret er avsluttet har Veidekke gjennomført fire skoleklasser Vg2 byggteknikk i samarbeid med Akershus fylkeskommune, og vi har en rammeavtale som omfatter to nye skole­år, fram til 2018, sier Asle Hermansen.

Fra arbeidet med bunnplaten. (Foto: Asle Hermansen)
Fra arbeidet med bunnplaten. (Foto: Asle Hermansen)

– Det er gledelig at Akershus fylkeskommune har bestilt en ny klasse med oppstart i august, men her mener vi også at flere kommuner og fylkeskommuner bør henge seg på. Dette programmet fungerer så bra at vi eller andre kunne ha gjennomført det flere steder, avslutter Asle Hermansen.

Les mer her

skolebyggeplass.no

Lærling i Veidekke

Etterstad kolonihager

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *