Dibk forbereder nye digitale byggesøknader

– Etter nyttår kommer de første digitale byggesøknadene til kommunene fra Altinn, opplyser Dibk i en pressemelding.

Det skjer mer enn 13 år etter at første versjon av ByggSøk ble satt i drift i juli 2003. Siden har det kommet flere versjoner av programmet for digitale søknader. Et søk med stikkordet Byggsøk på dibk.no gir 78 treff. Mange handler om «spørsmål og svar», og «lag og lever byggesøknaden på nett».

 

Snart klare til bruk

Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) forteller i pressemeldingen at «selvbetjeningsløsninger for byggesøknader på Altinn snart klare til bruk, og kommunene kan allerede nå forberede seg på å motta byggesøknadene digitalt».

 

 

Utviklingen av selvbetjeningsløsninger for byggesøknader har foregått siden våren 2017. I løpet av året har 17 leverandører hatt konsesjon til å bruke tjenesteplattformen Fellestjenester BYGG for å utvikle og tilby digitale løsninger for byggesøknader. De første løsningene som gjør det mulig å fylle ut og sende inn byggesøknader digitalt via Altinn, er snart klare.

 

Tre ulike måter

Systemet kommunen har for mottak, arkivering og saksbehandling av byggesaker i dag, bestemmer hvordan søknadene ser ut for saksbehandlere. Det er også sak- og arkivsystemet som avgjør hvordan søknadene kommer inn til kommunen. Byggesøknadene mottas på tre ulike måter:

  1. Kommunen har sak-/arkivsystem med tjenesten SvarInn

Hvis kommunen har SvarInn, sendes søknadene fra Altinn direkte inn i arkivsystemet hos kommunen.

SvarInn er KS’ mottakssystem og er koblet til kommunens sak/arkivsystem og andre fagsystemer. Har du tekniske spørsmål om hvordan kommunen mottar søknader og tilrettelegger for SvarInn, bør du ta kontakt med kommunens sak/arkiv-leverandør. Les mer om SvarInn på nettsiden til KS.

  1. Kommunen har sak-/arkivsystem, men ikke tjenesten SvarInn

Hvis kommunen har sak-/arkivsystem men ikke SvarInn, sendes byggesøknadene til kommunens meldingsboks i Altinn. Dette betyr at kommuner som ikke har SvarInn, må hente søknadene fra meldingsboksen.

  1. Kommunen har eByggesak

Har kommunen i tillegg eByggesak, kommer søknadene inn i saksbehandlernes fagsystem med alle data.

eByggesak er den nye generasjonen saksbehandlingssystem, utviklet etter en kravspesifikasjon fra KS. Mange kommuner er i ferd med å anskaffe systemet. Alle de tre sak-/arkivsystemleverandørene kan levere eByggesak.

Ny innsendingsmetode

På sikt vil søknader som er fylt ut i ByggSøk komme til kommunen via Fellestjenester BYGG og Altinn. Kommunene vil da ikke lenger motta disse søknadene på epost.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *