Verdens første mobile Augmented Reality er klar for byggebransjen. (Foto: Dalux)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Først med mobil Augmented Reality

Dalux nye løsning TwinBIM med Augmented Reality-teknologi (AR) gjør at du kan se en blanding av virkelighet og BIM-modeller på mobiltelefonen.

Bedriften bak Nordens mest nedlastede bygge-app har nå lansert en AR-teknologi som er kompatibel med Android. Teknologien skal hjelpe byggearbeidere med å se en blanding av virkelighet og byggetegninger i 3D basert på deres nøyaktige plassering, og hva de ser på.

Les også: På rett vei med BIM i Veidekke og Seriøs BIM gratis på mobilen

– Revolusjonerende

Firmaet Airteam har testet løsningen de siste par måneder, og deres BIM-spesialist er imponert:

– Det er revolusjonerende at teknologien vet hvor du er og hva du ser på. Tid og penger kan spares, og entreprenører kan nyte store fordeler i forbindelse med kvalitetssikring og montasje. Det kan være enormt komplisert å navigere i alle de mange papirtegningene i byggebransjen – men med AR behøver vi ikke å tenke så mye, men bare se, sier ansvarlig for BIM i Airteam Kasper Haack.

– Det er uunngåelig at ting går galt under store byggeprosjekter, men med teknologien kan alle lett se, hvem som er ansvarlig for feilen, og det betyr at vi kan unngå mye bortkastet tid på å diskutere hvem som har ansvaret, sier Haack.

Her kan du se en presentasjon av løsningen:

Vil endre mye

En lektor ved DTU Compute er imponert over at et AR-produkt allerede er modent nok til å kunne brukes i praksis:

 

– Potensialet for AR er lang større enn VR, men det er mye vanskeligere å utvikle fordi maskinen har bruk for å vite nøyaktig hvor brukeren er, hva han ser på osv. Med mer teknologi som dette forventer jeg at verden vil se mange flere eksempler på at arbeidsgangen blir endret radikalt av AR, sier professor Jakob Andreas Bærentzen ved DTU.

Dalux mener at det er revolusjonerende at teknologien vet hvor du er og hva du ser på. (Foto: Dalux)

Ingeniørene bak AR-teknologien hos firmaet Dalux er ivrige etter å implementere AR-teknologien deres.

– På 90-tallet jobbet jeg på et stort VR-forskningsprosjekt, men da var teknologien umoden og dyr. Så vi var overrasket over å oppdage hvor klar AR-teknologien er til å bli brukt i byggebransjen i dag. I dag er det klargjort en digital BIM-modell på de fleste store byggeprosjekter. Vi kan få adgang til modellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere avhengig av hvor de står, sier medstifter av Dalux Bent Dalgaard.

– At vår teknologi kan brukes på mobile enheter gjør det langt lettere for byggebransjen å ta den til seg, da alle etter hvert har en smartphone eller tablet, og for eksempel alternativet HoloLens (en Microsoft brille) er mye dyrere, sier Dalgaard.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *