Fredrik Lille Sørengen er tømrer og verneombud i Veidekke Entreprenør og bruker BIM daglig i jobben.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

På rett vei med BIM i Veidekke

Entreprenøren rykker stadig nærmere bruk av BIM for utførende på byggeplassen. På prosjektet Oppsal Senter prøves både BIM-kiosk og mobiler på nye måter.

– Linken mellom ledelse, prosjekterende og utførende via BIM er ikke helt klar enda. Men den er på god vei, sier prosjektingeniør Henrik Fluge Iden til Byggmesteren.

Les også: Håndverkerne er klare for BIM og Seriøs BIM gratis på mobilen

Fornyer Oppsal

Oppsal Senter på Oslos østkant er revet og erstattes nå av et nytt senter med 200 leiligheter, fordelt på flere blokker på opptil åtte etasjer. Til neste år skal bydelens nye storstue stå ferdig og de fleste av leilighetene er revet vekk.

Klikk for store bilder og bildekarusell: Oppdraget for OBOS er en totalentreprise verdt 525 millioner kroner eksklusiv mva. Et omfattende og komplisert prosjekt, selv for Veidekke Entreprenør.

– Her på Oppsal senter bruker vi Dalux Field BIM-modeller og tegninger som underlag, men primært for å håndtere kvalitetssikringen og HMS. Der ser vi nytten av systemet nå. Så har både BIM-leverandøren Dalux og vi lyst til å ta flere funksjoner i bruk, som arbeidsunderlag der tegninger og modeller oppdateres kontinuerlig, forteller Fluge Iden.

– Da får vi virkelig brukt BIM: Jo flinkere Veidekke er til å få håndverkerne til å bruke teknisk utstyr som telefoner, nettbrett og BIM-kiosk ute på plassen – jo bedre blir samhandlingen og effekten, mener han.

Både BIM og papir

Brakkeriggen til Veidekke Entreprenør er et godt bilde på hvor langt bruken av BIM er kommet på norske byggeplasser i 2017: På sitt eget rom står den enorme papirprinteren som kan trykke de største arbeidstegningene. Inne på allrommet står Veidekkes første BIM-kiosk og venter sultent på flere oppgaver.

Fra venstre: Malthe Slemming, Country Manager i BIM-leverandøren Dalux og prosjektingeniør Henrik Fluge Iden i Veidekke Entreprenør.

Kiosken er klar for felt og ikke til pynt. Henrik og Malthe Slemming fra Dalux slår den på og gir Byggmesteren en grundig demonstrasjon. Arbeider, oppgaver og avvik i det store prosjektet finnes frem i detalj på få sekunder.

– Bruk av BIM gir alle bedre innsikt i hva som bygges og sammenhengen fagene imellom. Der kan man tjene mye ute på byggeplassen, fastslår Fluger Iden.

– Men papirtegningene er fortsatt det felles underlaget her på Oppsal, sier prosjektingeniøren.

Hvordan oppdateringer skal legges inn kontinuerlig – slik at alle utførende kan få gjeldende arbeidstegninger inn på sine terminaler – er en av de største utfordringene for Veidekke.

Men på Oppsal nærmer man seg. Både entreprenør og leverandør bruker nå sine erfaringer i prosjektet til få fram praktiske løsninger. Og da kan utviklingen gå fort.

 

Opp i høyden

Vi går til boligblokk H der tømrerne er igang med innvendige arbeider, som himlinger og stål på innerveggene.

Tømrer Fredrik Lille Sørengen tar oss opp i sjette etasje og viser hvordan BIM forbedrer hans arbeidsdag.

Fredrik Lille Sørengen er tømrer og verneombud i Veidekke Entreprenør og bruker BIM daglig i jobben. Når han dokumenterer like arbeider, passer han på å variere hva som fotograferes – litt ulike vinkler av arbeidet gjør det lettere å tolke hundrevis av bilder senere.

– Alle sjekklister for KS og HMS gjøres nå via mobilen. Det er den første plassen jeg bruker dette, og det tok litt tid å lære seg men nå fungerer det bra. Jeg har gjort KS og HMS med mobilen i et halvt år her. Å skrive sjekklistene var mest basens oppgave før, men nå gjør alle på laget dette. Vi får mer innblikk i arbeidet og det er en god følelse, sier tømreren.

Kiosk, mobil eller brett?

Hvilken terminal tror tømreren passer best til tolkingen av oppdaterte arbeidstegninger?

– Jeg er litt skeptisk til den der kiosken altså. Da må den inneholde en printer sånn at du kan få ut tegninger, sier Sørengen.

– Hvis jeg driver på her i sjette etasje og BIM-kiosken står nede i første, så skal du ned og finne en detalje… da må du ned og leite på den, gå opp igjen og så «hvordan var det nå igjen?». Du trenger arbeidstegningen foran deg mens du jobber. På store byggeplasser som denne blir ikke det effektivt for meg, forklarer han.

BIM-kiosken hos Veidekke er klar for å printe ut arbeidstegninger til det enkelte arbeidet. På Oppsal Senter er ikke målet en papirløs byggeplass. Det viktigste er å ha tegninger tilgjengelig der man arbeider og en trygghet i at dette er riktig arbeidstegning, mener både tømrer og prosjektingeniør.

– Ja, det beste hadde vært oppdaterte tegninger hele tiden. Skal det være på en skjerm bør det helst være på noe større  enn mobilen, som en Ipad. Med detaljerte tegninger kan det fort bli for lite på en mobilskjerm, mener Fredrik Lille Sørengen.

– Kanskje det blir den nye standarden: Håndverkeren med hammeren i den ene hånden og Ipaden i den andre? spør Malthe Slemming fra Dalux.

 

 

I Byggmesterens temautgave i august om BIM får du hele historien om Dalux og bruk av BIM på Oppsal senter.

Bestill fagtidsskriftet her og få Full Tilgang.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *