Nyvalgt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, byrådsleder Raymond Johansen, byråd for finans Robert Steen, byråd for eldre, helse og sosiale tjenester Inga Marte Thorkildsen og direktør i BNL Jon Sandnes smilte i dag.

Oslomodellen gir et mer seriøst arbeidsliv

– Vi håper at Oslomodellen kan bli den nasjonale standarden, sier byrådsleder Raymond Johansen som lanserer byens strenge anskaffelsesregler i dag.

Idag lanserte byrådet Oslo kommunes nye standardkontrakter for innkjøp som skal hindre skatteunndragelser, utnytting av arbeidskraft og sikre bruk av lærlinger.

Les også: Slik er Oslos nye anskaffelsesregler

Reglene ble vedtatt i går og ifølge byrådet er Oslomodellen i sin helhet strengere enn tidligere modeller fra kommunene Skien, Telemark og Trondheim.

Standardkontraktene stiller blant annet krav om tarifflønn mellom oppdrag, nøkkelpersoner i prosjektet skal forstå og kunne gjøre seg godt forstått på norsk, forbud mot kontant betaling og krav om betaling av lønn til den enkeltes bankkonto.

Byggmesterforbundet: En stor dag

– Idag skal vi glede oss, så kan vi bekymre oss imorgen, sier styreleder i Byggmesterforbundet Åsmund Østvold.

Direktør i BNL Jon Sandnes og byggmester Åsmund Østvold har arbeidet lenge – både politisk og praktisk – for innføringen av Oslomodellen.

– I lang tid har den delen av byggebransjen som satser på egen fagkompetanse og lærlinger, ikke vært prioritert med hensyn til å vinne kontrakter. Med Oslomodellen viser politikerne tydelig at de vil satse på bedrifter som har ansatte og lærlinger – at disse skal vinne kontraktene. Det er positivt, sier Jon Sandnes.

Både BNL og Byggmesterforbundet vil følge nøye med på hvordan Oslomodellen praktiseres fremover:

– Det som blir testen er om vi får flere lærlinger og fagfolk. Men arbeidet som Byggmesterforbundet, Oslo Industri- og Håndverkerforening og BNL har utført over lang tid, sammen med Oslo kommune, gjør at vi nå har en trygg og god dialog om dette. Så hvis dette ikke går rette veien, da kan vi si fra og så vil kommunen reagere, sier Sandnes.

– De punktene i Oslomodellen som vi mener kan utnyttes, har vi fått forsikring om fra finansbyråden om at skal være under oppsikt. Idag skal vi glede oss, så kan vi bekymre oss imorgen, sier styrelederen i Byggmesterforbundet.

Begge var enige om at innføringen av Oslomodellen er en milepæl i arbeidet mot sosial dumping og ensidig prisfokus.

Seriøs markedskaft

– Oslo kommune kjøper varer og tjenester for 26 milliarder kroner i året, og er en av Norges største offentlige innkjøpere, sier byrådsleder Johansen.

Han legger stor vekt på at de får støtte for Oslomodellens krav både fra arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

– Vi har utviklet Oslomodellen sammen med partene i arbeidslivet. Reglene vil sørge for en rettferdig konkurranse mellom seriøse leverandører, som er kvalitetsbevisste og tar samfunnsansvaret sitt på alvor, sier finansbyråd Robert Steen

Oslomodellen styrker kravene til bruk av faglærte og lærlinger, krav til underleverandører, krav om lønnsutbetaling på den ansattes konto og dokumentert yrkesskadeforsikring.

– Kravene vil øke etterspørselen etter faglærte, gjøre det mer attraktivt å ta en lærlingeutdanning og bidra til at faste ansettelser blir hovedregelen. Når Oslo kommune stiller såpass strenge krav ved sine innkjøp forventer man at andre seriøse aktører følger de samme kravene som Oslo kommune, sier Steen.

Les også: Fast ansatte blir en fordel og Vil Oslo redde sin fagutdanning?

 

– Håper flere unge velger byggebransjen nå

Kim Erik Svere Eriksen er fra Sinsen, går i lære hos Veidekke og tok turen innom lanseringen av Oslomodellen. Han likte det han hørte.

– Jeg synes ordningene høres gode ut og de trengs, sier Eriksen som er en av få lærlinger innen byggfagene på et offentlig byggeprosjekt i hovedstaden.

Kim Erik Svere Eriksen er lærling i forskalningssnekkerfaget og går læretida i Veidekke og det nye Munchmuseet.

Særlig fast jobb er viktig, mener Eriksen.

– Jeg bor i et kollektiv og to av gutta der er også i bygg- og anleggsbransjen, men i utleiefirmaer. Når de hører meg fortelle fra min arbeidsdag, så blir de veldig opptatt av å få seg fast jobb de også. Jeg har det jo veldig bra i Veidekke og skryter til gutta om samholdet og opplæringa, sier lærlingen.

Å ha en fast stilling, inntekt og trygghet gjør at han nå kan ta et viktig skritt i livet:

– I august så flytter jeg sammen med kjæresten min. Endelig, smiler Eriksen som håper mange flere unge kan få den samme muligheten som han har i dag.

Oslomodellen hever kvaliteten

– Oslomodellen vil heve kvaliteten på det arbeidet som gjøres på kommunens byggeplasser. I tillegg stiller vi allerede høye krav til miljø og energiforbruk i våre bygg. Slik sørger vi for både bedre klima og bedre arbeidsmiljø, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen.

Ved at Oslo kommune stiller tydelige krav om seriøsitet, mener byrådet og partene i arbeidslivet i Oslo, at man nå kommer med et vesentlig bidrag for å snu den negative utviklingen og ta viktige skritt i det seriøse arbeidslivet.

– I denne perioden skal vi bygge og renovere sykehjem og boliger for eldre for store summer. Oslomodellen sørger for at de eldre får gode steder å bo og for at de som bygger boligene får skikkelige arbeidsforhold, sier byråd for eldre, helse- og sosiale tjenester Inga Marte Thorkildsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *