(Illustrasjonsfoto: Dag Solberg)

– De useriøse har overtatt rehabmarkedet

Fellesforbundet og BNL ber på nytt om å få en registreringsordning for arbeider på egen bolig for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Både Fellesforbundet og BNL advarer om den sosial dumpingen og kriminelle i privatmarkedet.

Les også: Verneombud blir truet og Verktøy 3: Ny registreringsordning for arbeid på eiendom

Har overtatt store deler

Nylig gikk Anders Johnsen, regionalt verneombud i Oslo, ut og fortalte om sine erfaringer etter ti år som ombud i byen:

– Det er et konglomerat av ulike folkeslag som flyr rundt og skal fikse huset ditt. De færreste har papirene i orden. Jeg skjønner ikke at folk er villig til å ta så store sjanser. De useriøse aktørene har stjålet 70 prosent av rehabiliteringsmarkedet, sa Johnsen til Dagsavisen.

Direktør i BNL, Jon Sandnes, bekrefter ombudets beskrivelse.

– Ja, det er mange råtne epler i rehabiliteringsmarkedet. De useriøse har i stor grad tatt over deler av dette markedet, sier Sandnes.

 

Trenger registreringsordning

Regjeringen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sitter med løsningen, mener Fellesforbundet og BNL:

– Det må etableres et system hvor det kommer bedre fram om folk har benyttet seriøs arbeidskraft eller ikke. Denne registreringsordningen må kobles opp mot kontrollmyndighetene. Det er mye penger i omløp, og dette vil også øke verdien for den enkeltes bolig, sier Per Skau i Fellesforbundet til Dagsavisen.

Ordningen som Sanner fikk i «Enkelt å være seriøs» innebærer at alle arbeider som berører kravsbelagte ytelser knyttet til brannsikring, lyd, konstruksjonssikkerhet, klimaskall og våtrom, skal registreres.

Arbeidene legges inn i «SeEiendom» som administreres av Statens kartverk. Denne registreringen innebærer ikke noen søknad eller behandling, men bare at tiltaket registreres på eiendommen.

Jon Sandnes sier til avisen at registeret vil ha stor betydning for forbrukerne.

– Når bedriftene må registrere seg på gårds- og bruksnummeret til den aktuelle boligen, er det også et incitament til kjøperne om å gjøre alt åpent og transparent, sier Sandnes.

 

 

8 kommentarer til “– De useriøse har overtatt rehabmarkedet

 1. At rehabiliteringsmarkedet i Norge er infisert av ymse, useriøse personer, er en realitet. Skadevirkningen er stor og samfunnet snytes for mange milliarder i skatter og avgifter. De påfører også den seriøse del av bransjen et svekket omdømme. En konsekvens av dette er svekket interesse fra potensielle lærlinger.Imidlertid har jeg ingen tro på konseptet «Enklere å være Seriøs» som er basert på frivillighet. Dette vil kun bli en «papirtiger» uten nødvendig effekt. Etter min mening vil en slik ordning kun bli fulgt opp av de seriøse kundene og ikke dem som kjøper svarte tjenester.
  Norge burde i stedet innføre en ROT ordning slik svenskene har hatt siden 2008, etter fire års prøveperiode. ROT ordningen har redusert omfanget av svart arbeid i Sverige vesentlig og håndverksbedriftene melder om betydelig reduksjon i etterspørsel av svart arbeid fra privatkunder. Finland og Danmark har tilsvarende ordninger. Litt pussig at disse landene opprettholder ordningene, mens Finansdepartementet i Norge har funnet ut at omfanget av svart arbeid i Norge er såpass uvesentlig at samfunnsregnestykket ved en ROT ordning vil gi et underskudd i størrelsesorden 8 milliarder pr år.
  Jeg tror ikke regnestykket stemmer, men at det er et bestillingsverk som skal forhindre press for å innføre ordningen. Om en samlet håndverks/byggebransje hadde gått massivt inn for en ROT ordning, kunne ordningen blitt en realitet. Det ville spart samfunnet for betydelig tapte inntekter, motvirket svart arbeid og skapt langt flere lærlingplasser i private bedrifter.

 2. Snart ingen vits å se på eller gi pris på jobber som ikke trenger søknad til kommunen. Se bare i byggevare butikker fult av «håndverkere» som betaler kontant!!!
  Eller er dem sammen med en norsk som betaler. Tror ikke dette er noe som det betales skatt og moms av

 3. Dette er en generaliserende og stigmatiserende artikkel av de seriøse i markedet og mangler helt balanse. Skjerpings !

 4. Enig i mye av det Per Anders skriver. ROT ordningen fungerer i naboland, det burde kunne fungere også her til lands. De useriøse må bort, og om man da må bruke registrert arbeidskraft, er vi godt på vei.

 5. Når jeg leser denne artikkelen, så lurer jeg på hvorfor dette har kommet opp som et tema nå.
  Forholdene som er beskrevet, er resultat av at det har ikke vært noen kontroll i Norge i forhold til hvem som kan drive håndverkstjenester. Det være seg registrerte firmaer eller andre som oppholder seg her i korte eller lengre perioder. Det er helt fritt frem.
  De fleste skaffer seg enkelt en kunde konto eller får kunden til å åpne konto, eller det betales kontant.
  Slik har det vært i mange år. De siste ti årene har det virkelig økt i omfang.
  Mange som kommer hit, kommer fra Polen eller de baltiske statene.
  For å kunne forstå problemene med å åpne grenser for arbeidsinnvandring, må en kjenne forholdene i landene disse menneskene kommer fra.
  Jeg har reist der, snakket med mennesker fra ulike samfunnslag, og i forskjellige land. Det som går igjen er følgende: dersom de betaler skatt, vil de aldri se disse pengene igjen. De vil ikke kunne få noe tilbake i form av en pensjon de kan leve av. Hver enkelt tenker på seg, og vil gjøre sitt ytterste for unngå beskatning. Dette sitter i ryggraden på dem. Og de vil tenke slik når de kommer til Norge også. De vil også raskt lære seg triksene for å unngå beskatning.
  Mange av dem som kommer har i tillegg svært lite kompetanse som er relevant for norske byggeforhold. De fleste husene er i mur eller betong hvor de kommer fra. En del av dem vil også snakke på seg kompetanse de ikke besitter. Dvs en baker, vil hevde at han jobbet som snekker i Polen osv. Disse forholdene gjør at fremmedarbeidere og selvsagt også enkelte norske ødelegger restaureringsmakedet. Det skapes en usunn konkurranse om jobbene.
  Når jeg treffer på litauere eller som driver firma her, spør jeg altid hvor mye de tar i timen, og hvor mye de betaler folkene sine. Sist jeg spurte, fikk jeg til svar at han tok 360kr timen + mva. Og at han betalte folkene sine 260 kr pr time.
  Vedkommende er veldig synlig i arbeidsmarkedet her i byen med 4-5 biler og opp i mot 10 mann.
  Minstesatsen for norske firmaer er 460kr + mva. En dekker da kostnadene, og har null fortjeneste.
  Det er svært enkelt å forstå at norske firmaer ikke kan konkurrere under disse vilkårene. En vil gå konkurs i løpet av kort tid.
  Dersom et land som Ukraina skulle komme med i EU, vil det vi ser nå være bare være starten på slutten for mange bedrifter. Ukraina har for mange en snittlønn på 1500-2000kr pr mnd
  Det finnes millioner av ukrainere i Polen som tar arbeidet fra polakker.
  Jeg har selv tre sønner som alle er tømrere. De læres opp i gode håndverkstradisjoner. Men jeg må si at jeg ser mørkt på deres mulighet til å kunne leve av yrket sitt om noen år.
  Jeg er redd for at yrket vårt blir ofret for fri tilgang for laks og andre produkter på EU’s indre marked. Dvs vi må godta ordningen med fri arbeidsinnvandring for at Norge skal kunne tjene penger på andre områder.
  Det må være mulig å gjøre begge deler. Tillate folk å komme her å jobbe, men det må innføres stenge kontrollrutiner, og det må kurses. I forhold til kontrollen er banker, materialleverandører og de enkelte kunder sentrale.
  Dersom ikke myndighetene tar tak i dette, så er det fordi de ikke vil.
  Vi vil bli ofret som håndverkere, og folk flest kan kjøpe våre tjenester til halv pris, fra en som egentlig er baker

 6. Kommentaren over beskriver problemet i byggebransjen på en god måte.
  Det er idag for enkelt å starte eget firma. Kravet til egenkapital for å starte A/S blei redusert
  fra 100.000 til 30.000 dette var feil, den burde heller vært økt. Vi som idag betaler skatter,
  pensjoner og god lønn til ansatte vil i fremtiden ikke kunne drive på denne måten.
  ROT ordningen bør innføres for å redusere mulighetene for de useriøse bedriftene.

 7. Är det den gamla skråverksamheten som kommer igen och ska stoppa de som inte är med?

 8. En kan undres hvorfor ikke ROT ordning innføres. Norsk kultur er gjennomsyret av konservatisme. Eks. Vis i DK er det ved en finanskrise straks en ordning med fradrag for rehab oppdrag på privatboliger. På denne måte holdes de ordinære bedrifter i det minste oppe å stå til krisen er over.
  Men det er sjelden å se politikerne svinge seg rundt for å ta nødvendige raske grep som virker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.