Produktsjef Paul Inge Sætheren, tømrermesterne Øyvind Brochmann og Paul Arne Nesbø og produktsjef Rune Kalvik i Würth Norge. (Foto: Würth Norge)

Helt(er) i vater

Den patenterte vaterskruen som tømrermestrene Paul Arne Nesbø og Øyvind Brochmann fant opp er solgt i 850.000 eksemplarer.

Produktet som tømrermesterne utviklet og som tidligere er omtalt av Byggmesteren, er blitt en skikkelig suksess.

Les også: Skrue forenkler vindusmonteringen

Kreative

Skruen løser så mange problemer på en gang at det er vanskelig å la være å beundre innsatsen og stå på-viljen til oppfinnerne og gründerne.

Nesbø og Brochmann drev hvert sitt bygningsfirma i 2010, og leide hverandre inn ved behov. Rett over sommerferien i 2010 satte de seg ned og tygde på ideer; hva kunne de skape sammen, som både løste problemer og kunne generere inntekter.

Skaperlyst

– Vi fikk et oppdrag med å montere 10 vinduer etter  hverandre og på samme høyde i to etasjer. Dette var et noe vindskeivt prosjekt, så utgangspunktet for å lykkes med å nivellere og få vinduene både i lodd og vater var ikke det aller beste, forteller Nesbø.

– Denne utfordringen forløste skaperlysten, og vi så for oss en justerbar skrue med stor bæreflate som kunne løse problemet. Vi satte sammen flere eksemplarer og fikk etterhvert et bra utgangspunkt for den endelige løsningen, smiler Brochmann.

Patenteringen ble tidlig tatt hånd om, så det hersker ingen tvil om hva Vaterskruen er, hvilke problemer den løser og hvilket fantastisk produkt dette er.

Problemløser

Tradisjonelt er det brukt trekiler og klosser for å bygge opp under vinduene. Høy nøyaktighet er vanskelig, i tillegg vil det være en enorm utfordring å få til en god tetting rundt karmen– og i tillegg har man løst man problemet med kuldebroer.

– Vaterskruen løser disse problemene. Skruen erstatter både klosser og kiler og forenkler bruken av bunnfyllingslister og fugemasser. Justeringsmulighetene er svært bra, det er markeringer på skruen som viser millimeter, dette er rett og slett en skrue som har så mange innebygde funksjoner at når man først har brukt den en gang, så går man aldri tilbake til klosser og kiler, understreker oppfinnerne.

Et annet poeng med vaterskruen er at man bare behøver å løfte vinduet på plass en gang.
All justering gjøres på forhånd i vindusåpningen. Ved hjelp av en spesialnøkkel er det mulighet for finjustering og å stramme til når vinduet står på plass.

 

Fant partner

Selv om ideen var god og alle tente på den, var veien likevel lang frem til produksjon og salg.
– Vi gikk via en god del entreprenører som tente på ideen og nærmest garanterte for at de ville kjøpe denne når den kom i handelen. Vi fikk gode, skriftlige attester som vi tok med oss videre til større produsenter og selgere av festemateriell.

De fleste tente på ideen, men vi følte oss hjemme fra første stund da vi banket på døra hos Würth Norge.

– Jeg husker godt det første møtet hvor Brochmann og Nesbø presenterte prototypene. Vi i Würth Norge tente på ideen. Entusiasmen var på topp, forteller Rune Kalvik, som kan avsløre at det hittil er solgt 850.000 vaterskruer! Vi står praktisk talt skulder ved skulder med tømrermesterne Øyvind Brochmann og Paul Arne Nesbø, ikke bare fordi de skaper meromsetning hos oss, men de tilfører oss bransjekunnskap som vi igjen deler med alle berørte i vår organisasjon, forklarer Kalvik.

Mye glede

Gutta snakker om det som er viktig i livet;

– Det er bare hardt arbeid som gir penger til å betale regningene. Vi har begge beholdt våre byggmesterbedrifter, og vil nok gjøre det i fremtiden også, uansett hvor mange eksemplarer av vaterskruen som selges. Men livet har endret seg mye, vi reiser mye rundt på messer for å promotere Vaterskruen. Der møter vi profesjonelle håndverkere hele tiden, og den gleden vi føler når brukerne av Vaterskruen forteller om hvordan de har løst problemer med innfesting av både vinduer og dører ved hjelp av vårt produkt, det varmer en tømmermesters hjerte.

Flere nyheter kommer

– Vi har tjent en del penger, men utgiftene har holdt følge. Vi dannet et eget selskap, Vaterskruen AS, hvor virksomheten foregår. Det har vært betydelige kostnader i forbindelse med patentering, prototypen og så endelig produksjonen. Det er klart det blir inntekter, men disse pløyes rett tilbake i selskapet og i nye gode ideer som er under utvikling, smiler Paul Arne.
Det høye salget forteller at budskapet om de nye skruene har nådd fram til profesjonelle norske brukere. Entreprenører og byggmestere har sett en utvikling der vinduer er blitt stadig bedre, mens monteringen ikke har endret seg i nevneverdig grad.

I vater og lodd

– Derfor er det et betydelig framskritt med en metode der skruene sørger for at vinduet er i vater og lodd før innfesting. Når vaterskruen strammes mot vindusrammen med en justeringsnøkkel, står vinduet stødig mens det festes med andre skruer.

Vaterskruen har høydeanvisninger på 10, 15 og 20 mm som gjør det enkelt og raskt å justere vater, høyde og lodd, understreker Kalvik, som er stolt over å ha vaterskruen som en av totalt 2.500 forskjellige varianter treskruer hos Würth Norge.

Målt i salg av treskruer har Vaterskruen allerede kommet opp på femteplass i Norge! Dette er et så solid tall at det har gitt gjenklang over flere land i Norden og blant annet Canada.

– Vi er på vei ut i verdensmarkedet ved hjelp av Würth! stråler gutta, før de må ut på byggeplassen igjen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *