Flom på kaia i Trondheim. (Illustrasjonsfoto: John Mjøen/Trondheim havnevesen)

600.000 bygg har høy råterisiko

Stadig mer nedbør er dårlig nytt for norske bygg og boliger. – Dagens hus er ikke dimensjonert for det nye været, mener byggøkonom Harald Gavelstad.

Byggøkonomen varsler at flere norske hus kan råtne på grunn av nedbørsøkningen, skriver TV2.

Les også: Må ruste oss for ruskevær og Ferdighus må tilpasses lokalt klima

Må klimatilpasses bedre

Byggøkonomen mener at byggebransjen må se etter flere skreddersydde løsninger, der hensyn til klima og værtype avgjør byggestandarden.

– Bergensere har ikke samme garderoben som finnmarkingene. De burde heller ikke ha samme type hus. Derfor trenger vi mer skreddersydde løsninger i fremtiden enn det ferdighustrenden tillater i dag, sier Gavelstad.

– Husleverandørene må ta inn over seg klimaendringene. Tørt innlandsklima bør ha andre løsninger en fuktig vestlandsklima. Der finnes det gode retningslinjer som utbygger kan legge til grunn, sier Harald Gavelstad. (Foto: Bygg Reis Deg)
– Husleverandørene må ta inn over seg klimaendringene. Tørt innlandsklima bør ha andre løsninger en fuktig vestlandsklima. Der finnes det gode retningslinjer som utbygger kan legge til grunn, sier Harald Gavelstad. (Foto: Bygg Reis Deg)

– Huseiere bør ta kontakt med en eller to byggmestere som kan bistå med faglig vurdering. Få gjerne tilbud fra flere, og vurder hvem som er best – ikke bare velg ut fra pris. Sørg for at man får en gjennomføring som tilfredsstiller kvaliteten, og få også en tilstandsrapport på hele bygget, oppfordrer byggmessesjefen i intervjuet.

 

Sintef: 600.000 bygg i faresonen

Ifølge Sintef har mer enn 600.000 norske bygninger nå høy risko for å få råteskader og tallet kommer til å øke til 2,4 millioner innen år 2100.

Gavelstad mener at dagens hus ikke er dimensjonert for det nye været som gir større belastning på bygg. Flere våte vintre øker også sjansen for vanninntrenging.

– Fremtiden vil se annerledes ut. Norske boligeiere kommer til å bruke atskillig mer penger på vedlikehold i årene som kommer, dersom vi ikke endrer måten vi bygger hus på, sier Gavelstad til TV2.

Ifølge Finans Norge har utbetalingene til forsikringsoppgjør for vannskader utenfra steget betraktelig. Mens det i 2008 ble betalt ut litt under 64 millioner som følge av dreneringsfeil, ble det i 2014 betalt ut over 175 millioner kroner av samme årsak.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *