Flere elver på Sørlandet gikk over sine bredder under flommen høsten 2017. (Foto: Gjensidige)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Uvær for 850 millioner ifjor

-Året som gikk er en ny bekreftelse på at vi bør øke beredskapen mot flom og kraftig nedbør, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

2017 er blant de ti dyreste uværsårene vi har statistikk for, ifølge beregninger Gjensidige har gjort. Statistikken strekker seg tilbake til 1980. Syv av plassene på topp ti-listen okkuperes av år som begynner på 20.

Les også: Kommunene må oftere si nei til uansvarlige byggeprosjekter

Villere vær

Den dyreste hendelsen i 2017 var høstflommen som rammet Rogaland og Agder-fylkene i månedsskiftet september/oktober. Flommen førte til nærmere 3000 skademeldinger på bolig og innbo, og kostnadene vil antagelig overstige 400 millioner kroner. I tillegg kommer en rekke skader på biler, båter, veier og dyrkbar mark.

De andre større hendelsene i 2017 var stormen Ylva, som rammet Nord-Norge, og juli-flommen i Sogn og Fjordane. Mot slutten av året rammet stormen «Birk» Vestlandet og utløste skader for rundt 20 millioner kroner.

(Foto: Gjensidige)

-Noe av årsaken til at erstatningskostnadene er større nå enn på 80-tallet er at vi blir stadig flere mennesker i landet, og at vi eier stadig større verdier som skal erstattes. Men vi er mer og mer overbevist om at utviklingen også har sammenheng med at været blir villere, sier Baastad.

 

Dyre stormer

Han viser til styrtregnet i Oslo-området i 2016 som et eksempel på uvanlige værhendelser. En halvtimes regnskyll førte til oversvømte kjellere og skader som antagelig oversteg 600 millioner kroner.

-Regnværet kom så brått og var så intenst at folk ikke rakk å komme seg under tak. Vi erstattet mer enn 60 mobiltelefoner etter den hendelsen, sier Baastad.

Det dyreste uværsåret i moderne tid var 2011, da vinterstormene Dagmar og Berit forårsaket mer enn 25.000 skader. Erstatninger knyttet til uvær det året beløp seg til 2,8 milliarder kroner i dagens pengeverdi.

På andreplass kommer 1992, med skader for 2,2 milliarder 2017-kroner. Også da var det storm og stormflo som utløste de fleste skadene. Det tredje verste uværsåret så langt var 2015, da stormene kom på rekke og rad året igjennom.

De 5 verste uværs-årene siden 1980. Kostnader i 2017-kroner.

  1. 2011 2,8 mrd Storm (Dagmar og Berit)
  2. 1992 2,15 mrd Storm (Nyttårsstormen)
  3. 2015 1,85 mrd. Flom og Storm (Nina, Ole, Petra, Roar og Synne)
  4. 1995 1,6 mrd. Flom (Vesleofsen)
  5. 2013 1,2 mrd. Flom, Storm og Skred (Hilde, Ivar og Kyrre, m.m.)

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *