Frank Ivar Andersen, Nicholay, Iver, Berit Østmoe, Beate Holing og Tone Bente Bergene Holm.

Eksteriørprisen til tomannsbolig fra 1949

Det ble en gledens dag for Beate Holing og Berit K. Østmoe da Bergene Holm overrakte dem Eksteriørprisen 2014. Det enkle huset er rehabilitert til passivhusstandard med flotte utearealer.

Å vandre opp Nordengveien på Røa er som å gå i Norges bolighistorie. Her ser du boliger i mur, laft og bindingsverk av gammel og nyere dato.

Huset med finest eksteriør er nå nummer 70.

– Flere har kommentert at huset må være nytt, sier de glade eierne Beate Holing og Berit K. Østmoe.

Huset fra 1949 ble bygget av en byggmester. Hans familie bor i dag i nabohuset og ble rørt over at rehabiliteringen også tok vare på mange originale detaljer.
Huset fra 1949 ble bygget av en byggmester. Hans familie bor i dag i nabohuset og ble rørt over at rehabiliteringen også tok vare på mange originale detaljer. (Foto: Beate Holing og Berit K. Østmoe)

Økte verdien

Fredag 5. juni overrakte Tone Bente Bergene Holm dem Eksteriørprisen 2014 på 100 000 kroner for arbeidet.

Daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen, syntes det var godt å se hva skikkelige rådgiverne og håndverkere samt en stor egeninnsats kan utrette:

– Det er flott at dere valgte å bruke arkitekt til rehabiliteringen, det burde mange flere gjøre, mente Andersen. Da sikret dere resultatet med en gang og fikk forvandlet boligen til to gode hjem som er en pryd for nabolaget.

Enkelt utformet horisontaldelt tomannsbolig, med felles inngangsparti. Store uutnyttede fellesarealer og utdatert planløsning med tilgang til to soverom fra felles trapperom. (Foto: Bergene Holm)
Utgangspunktet var en enkelt utformet horisontaldelt tomannsbolig, med felles inngangsparti. Store uutnyttede fellesarealer og utdatert planløsning med tilgang til to soverom fra felles trapperom. (Foto: Beate Holing og Berit K. Østmoe)

Holing og Østmoe så at det her var mulighet for betydelig egeninnsats i form av bl.a. rivning.

En transformasjon fra horisontaldelt til vertikal delt bolig økte også bruksverdien og takstverdien vesentlig.

Skånsom utvikling

Juryen i Bergene Holm har påpekt at dette er en form for eplehagefortetting/utvikling som tvinges frem av befolkningsveksten, spesielt i bynære områder.

Prosjektet representerer en veldig relevant utfordring for mange som vil inn i et opphetet boligmarked, men ikke helt når opp i budrundene.

Eksterior3
(Foto: Beate Holing og Berit K. Østmoe)

Ved å beholde skallet kunne eierne opprettholde en utnyttelsesgrad som egentlig var for høy i forhold til gjeldende reguleringsplan.

DSCF2783_web
– Ulike vindusformater sørger for skjerming mot trafikkerte områder og gode lysforhold i boligene, forteller Holing og Østmoe.

Juryen i Eksteriørprisen tror dette kan inspirere mange til å tenke annerledes både rundt hva som er mulig å gjøre når man går flere sammen, og hva det går an å få ut av en sliten tomannsbolig ved bruk av innsats og riktig materialbruk.

Boligen kom også langt i konkurransen om Bergene Holms Interiørpris.
Boligen kom også langt i konkurransen om Bergene Holms Interiørpris. På veggen henger de originale kjellervinduene.

Juryen lot seg særlig imponere av hvordan husets form og karakter er bevart og forbedret ved bruk av bl.a. ny kledning og gjennomtenkt vindusplan.

 

annonse

 Så potensialet

– Vi er kanskje mest fornøyd med at vi greide å utnytte det potensialet som lå i det opprinnelige huset og tomten uten at det gikk på bekostning av husets visuelle opplevelse i forhold til omgivelsene, sier huseierne.

En stilren og nøkternt utformet vertikaldelt tomannsbolig, med enkelt eksteriøruttrykk. Gode planløsninger som utnytter de tilgjengelige arealene, med direkte tilgang til private og skjermete utearealer for begge enheter.
En stilren og nøkternt utformet vertikaldelt tomannsbolig, med enkelt eksteriøruttrykk. Gode planløsninger som utnytter de tilgjengelige arealene, med direkte tilgang til private og skjermete utearealer for begge enheter.

– Med nøkterne detaljer i fasadene, egentegnet/ spesialprodusert låvekledning og enkle omramminger rundt vinduer og dører, har vi oppnådd et rolig arkitektonisk uttrykk, sier Holing og Østmoe.

Uteplassen har alt man kan ønske seg.
Uteplass med ildsted.

De roser samarbeidet med tømrer Torger Dahl og arkitekt Brækkan. Damene opplevde dem som lydhøre for deres ønsker, og det var viktig.

Sivilarkitekt Gudrun Brækkan har lang erfaring fra denne type rehabiliteringer.
Sivilarkitekt Gudrun Brækkan har lang erfaring fra denne type rehabiliteringer.

– Det er bare en gang i livet man får en sjanse som dette – å omskape en bolig og få det akkurat som man selv vil, sa Berit Østmoe.

Boligen er gjennomtenkt ned til minste detalj. Her ser Iver ned til barnerommet fra loftet, som også nås via klatretrapp.
Boligen er gjennomtenkt ned til minste detalj. Her ser Iver ned til barnerommet fra loftet, som også nås via klatretrapp.

 

Kommenter

Del denne artikkelen