Mindre nybygg på egen tomt skal bli lettere å oppføre med endringen.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Fra femten m² til femti

Regjeringen varsler forenkling av byggereglene slik at garasjer eller uthus på inntil 50 m² kan oppføres på egen tomt uten naboers tillatelse eller søknad til kommunen.

Neste uke legger regjeringen med kommunalminister Jan Tore Sanner fram sitt lovforslag som forenkler byggesaksbehandling for selvbyggere. Det er en av nyhetene som ministeren presenterer på Høyres landsmøte i helgen.

Enklere for mange

– Plan- og bygningsloven skal bli en «ja-lov». Vi gjør dette enklere både for byggherre og for kommunen. Folk vil spare både tid og penger, og kommunene kan bruke tiden til å løse andre oppgaver, og til å veilede selvbyggerne bedre, sa kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til VG torsdag kveld.

 

- Vi vet at disse sakene er 20 prosent av byggesakene som kommunene må behandle. Folk betaler også betydelige summer i gebyrer for saksbehandlingen. Alt dette skal nå forenkles, sa ministeren i intervjuet. Foto CF-Wesenberg/kolonihaven.no
– Vi vet at disse sakene er 20 prosent av byggesakene som kommunene må behandle. Folk betaler også betydelige summer i gebyrer for saksbehandlingen. Alt dette skal nå forenkles, sa ministeren i intervjuet. Foto CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Betingelser

Bygget må ikke komme i konflikt med områdets reguleringsplan, vegloven og ligge minst en meter fra nabotomter. Ved byggeplaner for bolig må man fortsatt søke i kommunen, men tilbygg opptil 50  med eller uten kjeller, skal nå kommunen – ifølge det nye lovforslaget – fatte vedtak innen tre uker.

Hvis kommunen ikke sier nei innen tre uker, er tillatelse i praksis gitt.

– Også større byggesaker som krever dispensasjon fra reguleringsplanene, skal forenkles. Der sier vi at kommunen må redusere byggesaksgebyret dersom saksbehandlingen tar mer enn 12 uker, forklarte Sanner til VG.

Kommunalministeren lovte også at det ville komme flere forenklinger i byggesakene i tiden som kommer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *