Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Lanserer ny nøkkel til BIM-verdenen

Inngangen til BIM skal bli lettere. Med en nettbasert løsning, trengs ikke engang egen programvare, forsikrer programvareutviklerne Catenda.

Det lille selskapet Catenda har utspring i SINTEFmiljøet i Oslo, og har utviklet programvaren bimsync som de mener kan åpne dørene til BIM-verdenen (BygningsInformasjonsModellering) for de fleste. Det blir mulig med den nettbaserte løsningen som firmaet lanserer i disse dager.

– Enkelt sagt, kan hvem som helst med nettilgang få del i BIM-modellene, så sant den som har opprettet prosjektet slipper dem inn, forteller daglig leder Håvard Brekke Bell.

Arkitekter, rådgivende ingeniører og en del større entreprenører, har lenge snakket sammen med BIM-modeller. Flere vil måtte gjøre det etter hvert som blant andre Statsbygg og andre store byggherrer, forlanger at prosjektene utvikles i åpen BIM.

 

Kommunikasjon mellom deltakerne i prosjektet kan foregå  ved hjelp av den tredimensjonale tegningen.
Kommunikasjon mellom deltakerne i prosjektet kan foregå ved hjelp av den tredimensjonale tegningen. (Klikk på bildet og se større versjon)

Også for byggmestre

Byggmestre er en av brukergruppene som nå får en ny invitasjon inn i denne verdenen. De vil i tilfelle få nye måter å se de avanserte tredimensjonale byggetegningene. Det vil gi dem en annen forståelse for bygget.

Modellene vil også kunne vise alle detaljer omkring el-, vvs- og ventilasjonsrør. Etter hvert vil et klikk på de enkelte bygningsdelene vise produktinformasjon og datablader som igjen vil være tilgjengelig til en framtidig FDV-dokumentasjon, om prosjektet blir lagt opp til det.

 

Prosjektleder inviterer

– Selve nøkkelen sitter den som leder prosjektet med. Han kan invitere andre inn, og så kan kommunikasjonen begynne, uten noen spesiell ekstra programvare, eller versjoner av programvare som stadig må oppdateres. Partene i byggeprosjektet kommuniserer over internett, og alle ser den samme, nyeste versjon av modellene. De eldre blir å finne i et arkivsystem.

 

Et eget galleri viser hvilke prosjekter som er under arbeid.
Et eget galleri viser hvilke prosjekter som er under arbeid.
(klikk på bildet for større versjon)

Praktiker ser tidlig

Om utførende ledd på denne måten kommer tidlig med i planleggingen, kan han påpeke eventuelle løsninger han mener vil være uheldige, kanskje mer arbeidskrevende, og i tilfelle også kostnadskrevende. Men som kanskje ikke arkitekt eller rådgivende ingeniør har sett.

– Vi mener dette er med på en tidligere forståelse for bygget som vil virke effektiviserende på byggeprosessen. Det er bedre å oppdage og rette feil på forhånd og elektronisk enn når bygget er påbegynt, poengterer Brekke Bell.

 

Chatte om modellene

Han legger vekt på at det nettbaserte bimsync også vil gi raskere kommunikasjon mellom partene i byggeprosessen. Ikke bare fordi alle i prosjektet ser de samme bildene, de kan også snakke om dem på telefon, chatte om dem, eller sende eposter. Er det spesielle punkter som krever nærmere gjennomgang, kan det opprettes saker om dem (issues) som de andre partene får beskjed om. I disse sakene skriver partene inn sine kommentarer, og når saken er løst, lukkes den. Uløste eller uferdige saker er markert som en påminnelse til de rette vedkommende.

 

Lisens etter størrelse

Brekke Bell anslår at en lisens til bimsync vil koste fra noen  hundrelapper til noen tusenlapper i måneden for prosjektet. Prisen avhenger av prosjektets størrelse, mens antallet brukere vil være ubegrenset.

Det nettbaserte programmet er på engelsk, men utviklerne er forberedt på å oversette alt til norsk, så snart det kommer forespørsel om det.

Les også: God planlegging i BIM

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *