Spenncon vil bruke 4D og 5D i prosjekteringsfasen og gjennomføringsfasen. (Foto: Spenncon)

Prosjekterer i nye dimensjoner

Siden 2008 har Spenncon prosjektert i 3D. Snart skal 50 % av alle prosjekter gjennomføres i 4- og 5D, med økonomi og tid som den fjerde og femte dimensjon.

De ambisiøse målene stiller både krav til selskapet selv, men i stor grad også for bedriftens samarbeidspartnere.

Prosjekterer i 5D

Spenncon er nettopp ferdig et boligprosjekt, Vøyen Hageby, som utføres i samarbeid med PEAB AS. For den erfarne konstruktøren, Rune Larsson, er det ikke nytt å modellere betongkonstruksjonene i 3D, men bruk av 4D og 5D i prosjekteringsfasen og gjennomføringsfasen er derimot nytt både for han og Spenncon.

Vøyen Hageby. (Illustrasjon: DnB Eiendom)

– Jeg synes var spennende å begynne med 3D modellering da vi startet i 2008, prosjekteringen ble visuell og nærmere den virkelige bygningstrukturen enn 2D. Jeg har mer kontroll på prosjekteringen nå enn tidligere. Modellen er «live» så alle som jobber i prosjektet kan se endringer gjennom hele prosjekteringsfasen.

– I prosjektet Sjøutsikten for Asker Entreprenør AS, som jeg prosjekterer nå, jobber flere fag i 3D og prosjekteringen er enda mer effektiv, sier Rune Larsson.

Et klart mål

I 2016 besluttet Spenncon å ta skrittet videre og utvide selskapets digitale visjon med det formål å videreutvikle 3D-modellene med også informasjon om tid og økonomi til 5D prosjekter.

Rune Larsson fremhever bedre kontroll på geometri, reduksjon av kvalitetsavvik samt samhandling med øvrige fag som de viktigste fordelene ved bruk av 3D. (Foto: Spenncon)

– Vi bestemte oss i år for at vi vil fremskynde utviklingen, da det er klart slik det går i bransjen. Så langt har vi valgt ut en rekke prosjekter der kundene også er forberedt på å jobbe digitalt, sier administrerende direktør Trygve Martinsen, som ser 5D mer enn bare et internt verktøy for Spenncon.

Et kommunikasjonsverktøy

Trygve Martinsen tviler ikke på at samarbeid er nøkkelen til suksess når det gjelder digital utvikling, og ikke bare internt i Spenncon, men i hele byggebransjen:

– De nye digitale modellene skal ses som kommunikasjonsmodeller, noe som fører til færre misforståelser i grensesnittet mellom de involverte partene. Hvis vi skal lykkes med å endre arbeidsmetoden, er det avgjørende at vi blir involvert i prosjektene tidligere. Det er rett og slett ikke noe vi kan utvikle alene, og vi håper at enda flere av våre kunder og partnere vil være åpne for de nye mulighetene.

Trygve Martinsen sier at Spenncon, sammen med Consolis, har opprettet en prosjektgruppe med fokus på utvikling av 5D-prosjekter. I tillegg utdanner selskapet løpende medarbeidere ved å anvende 3D, 4D og 5D.

– Selvfølgelig ser vi også etter ansatte som har spesiell kunnskap om 3D, 4D og 5D, sier Trygve Martinsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *