Flere politikere etterlyser nå kompetansekrav for flere innen bygg- og anleggssektoren. Samtidig vil de sikre framtida for lærlingordningen.

Vil stille krav om kompetanse

– Vi kan ikke gjemme oss bak EØS-avtalen, sier stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet. Hun mener det er mulig å stille krav til fagkompetanse uten å bryte avtalen.

Nylig gikk Arbeiderpartiets Raymond Johansen ut og mente det burde stilles krav om fagbrev i byggenæringen. Nå er det flere som slutter seg til kravene om kompetanse og sikring av lærlingordningen. Byggenæringens Landsforening, BNL, er glade for innspillene som de håper blir tatt på alvor.

 

– Fritt fram

Gjør vi ikke noe med dette, er det fritt fram for enkeltmannsforetak og andre som kan ta oppdrag uten dokumentert fagkompetanse, mener stortingsrepresentanten fra Oppland.

Tingelstad Wøien mener lærlingordningen er et viktig bidrag i kampen for å bevare fagkompetansen innen for eksempel anleggsbransjen.

– Skal vi kunne klare å konkurrere om arbeidsoppdrag, er vi nødt til å utdanne egne faglærte. Dette må kombineres med krav til kompetanse slik vi ser innenfor elektrobransjen. Bedriftene må ta inn lærlinger om vi skal vinne kampen i det norske arbeidsmarkedet, sier hun til Avisenes nyhetsbyrå, gjengitt på FriFagbevegelses nettsider.

 

– Må tas på alvor

– Det avgjørende nå er at Kommunal- og regionaldepartementet tar disse viktige innspillene på alvor og ser på hvordan et krav om kompetanse kan være forenlig med EØS-avtalen, sier BNL-sjef Jon Sandnes i en kommentar på BNLs nettsider.

 

En kommentar til “Vil stille krav om kompetanse

  1. Selvfølgelig er det ikke noe forbud i EØS avtalen mot å stille nødvendige kompetansekrav for å påta seg byggeoppdrag. Men et slikt krav må ikke virke konkurransehemmende, og kompleksiteten må ikke bli uforholdsmessig stor i forhold til kvaliteten som skal oppnås. Det tillates jo for mange andre fagområder, f.eks. elektrikkere, eiendomsmeglere, bilverksted, regnskapsførere o.s.v. Det er fortsatt behov for hjelpearbeidere, ryddere, sjauere m.v, ja også til enkle montasjearbeider, og alle disse trenger ikke full fagkompetanse, men er en verdifull ressurs for bransjen og samfunnet. Kravet må derfor ikke trekkes for langt, da det i seg selv vil føre til at man ikke når fram med noen slike reguleringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *