Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

For lett skattekontroll

Skattemyndighetene og arbeidstilsynet er for lite pågående i kontrollen de driver. De vil bare kontrollere firmaer som har organisasjonsnummer, men ville hatt mye å hente om tilfeldige byggeplasser ble sjekket.

Flere i Byggmesterforbundet kom med slike hjertesukk da landsmøtet sist helg diskuterte en uttalelse om nye virkemidler mot svart arbeid.

Les uttalelsen Krever nye tiltak mot svart arbeid

– Det beste virkemidlet mot svart arbeid, vil jo være kontroller ute på byggeplassene. På mange private byggeplasser foregår det arbeid som kunne gås nærmere etter, men det skjer jo ikke, sa en av talerne, Leif Hausken i Haugesund Byggmesterlaug.

 

Seriøs, men engstelig

Han fikk følge av blant andre Rolf Eilerås i Byggmesterforbundet Tønsberg:

– Selv om vi mener at vi har alt i orden, vil vi som er seriøse selvsagt være engstelige for kontroll. Mens de useriøse, som ikke har ting i orden, ikke risikerer noe som helst. Skattemyndigheter og arbeidstilsynet bør komme seg ut og se etter byggeplasser med aktivitet, uten at de på forhånd har organisasjonsnummer og vet hvem de kan treffe der, mente han.

 

Grå konkurrenter

– De største konkurrentene for byggebransjen her på Helgeland er i gråmarkedet, om de ikke er helt svarte. De kan operere med lave timelønner og risikerer ikke noen kontroll. Arbeidstilsynet og skattekontorene kommer jo ikke ut, hevdet også Arne Kristiansen i Byggmesterforbundet Helgeland.

Les også: Kraftig økning i bygge-konkurser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *