Bak den velkjente Bergensfasaden skjer det også mange lovbrudd og sosial dumping. Nå forener flere offentlige myndigheter sine krefter og satser på hyppigere kontroller av næringsdrivende i utvalgte bransjer. (Illustrasjonsfoto)

Mørkere tider for svart arbeid

De som driver med svart arbeid i Bergen løper en større risiko for å bli avslørt når Arbeidstilsynet slår seg sammen med Skatt Vest og kemneren til et superlag for flere og mer effektive kontroller av mistenkelige næringsdrivende.

Ikke bare byggebransjen, men også bransjer innen servering og skjønnhetspleie vil kunne få besøk, liksom bilverksteder og renholdsbedrifter. Både økonomiske forhold, HMS og sosial dumping vil bli sjekket.

 

Grove brudd

Arbeidstilsynet i Bergen avslørte en rekke grove lovbrudd under sine kontroller i fjor. I et bilverksted ble det jobbet, spist og gått på do med få meters mellomrom. Matlaging blant skittent arbeidstøy og overnatting i et rom fullt av skrot, var bare noen av tilfellene som ble avdekket.

– Tidligere forbandt man sosial dumping med byggebransjen, men nå ser vi at det brer om deg i flere bransjer, blant annet renhold, bilverksteder og i utelivsbransjen. Det er behov for å besøke enda flere bedrifter enn vi gjør i dag. Samarbeidet vil føre til at vi både kan ta flere saker og gå dypere inn i vanskelige saker, sier Borghild Lekve, regiondirektør i Arbeidstilsynet.

I tiltakspakke 3 mot sosial dumping kom det inn flere bestemmelser som gjaldt andre bransjer enn byggebransjen, blant annet må restauranter ha daglig oppdaterte lister over alle som er på jobb.

 

Berører alle

Christine Due Sivertsen ved kemneren i Bergen tror prosjektet spesielt vil komme arbeidsinnvandrere til gode.

– Dessuten vil tiltaket mot sosial dumping også føre til et renere næringsliv og like konkurransevilkår for næringsdrivende, sier hun til Bergens Tidende.

De kriminelle prøver stadig nye måter å unngå norsk regelverk.

– I stedet for vanlige lønnsforhold er det mange som får hjelp til å opprette enkeltmannsforetak. Det gir arbeidsgiveren mulighet til å lønne under minstelønnssatsen.

Forbundssekretær Stein Krogstad i Fellesforbundet er godt fornøyd med at myndighetene samarbeider mot sosial dumping, et samarbeid forbundet har etterlyst lenge.

De tre etatene har også et nært samarbeid med politiet.

En kommentar til “Mørkere tider for svart arbeid

  1. Grove lovbrudd? Er «jobbet, spist og gått på do med få meters mellomrom», grove lovbrudd? Jeg spiser nistepakken ved mitt skrivebord, og har heller ikke mange skrittene til toalettet. Hva vil dere kalle det et overlagt drap hvis dette er grove lovbrudd? Dere må da gå tom for adjektiver på denne måten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *