Svart arbeid er fortsatt ganske vanlig blant enkeltmannsforetak i byggebransjen. Hver tredje kontrollerte hadde ikke oppgitt alt ved en storkontroll fra Skatt Øst på Østlandet nylig. (Illustrasjonsfoto)

Svart for 35 millioner

52 av 148 registrerte enkeltmannsforetak innen tømrer- og malerfaget som Skatt Øst kontrollerte, hadde ikke oppgitt hele eller noe av sin inntekt til skattemyndighetene i en nylig gjennomført storkontroll.

Totalt ble det avdekket 35 millioner kroner i uoppgitte inntekter. Kontrollene ble gjennomført i fylkene Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold. Nå venter en straffeskatt på 60 prosent i de groveste tilfellene.

 

Enkel avsløring

Ved å sammenstille informasjon i de ulike registrene skatteetaten har tilgang på, viste det seg å være store sprik i tallene som oppgis i næringsoppgavene og det som oppgis i selvangivelsen.

– Mange har registrert seg i våre registre og levert inn næringsoppgave, men likevel oppgir de liten eller ingen inntekt på selvangivelsen, sier seksjonssjef Stine Olsen i Skatt Øst til Oppland Arbeiderblad på nett.

Flere enn halvparten av de 52 som det ble funnet feil hos, hadde ikke oppgitt noen inntekt overhode, og jobbet altså helsvart.

 

60 prosent

Det koster å snyte på skatten. Rundt halvparten av dem som ikke hadde oppgitt alt til beskatning, fikk den strengeste tilleggsskatten på 60 prosent.

I praksis betyr det at om enkeltmannsforetaket skulle betalt 250.000 kroner i skatt, vil det nå bli ilagt 150.000 kroner i straffeskatt i tillegg, slik at den totale skatten blir på 400.000 kroner.

 

Forbrukerens ansvar

Forbrukere som kjøper svarte håndverkstjenester skal heller ikke føle seg helt trygge etter at det ble innført en bestemmelse om at kontantbetalinger over 10.000 kroner, kan føre til medansvar for håndverkerens skatteunndragelser.

– Inngå skriftlig kontrakt, få en ordentlig faktura og betal via bank, lyder rådet fra Stine Olsen i Skatt Øst.

Se også nettsidene ”Handlehvitt.no” for mer informasjon om kjøp av håndverkstjenester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *