Malerarbeid og annet byggearbeid utført for svart lønn uten skattetrekk er en del av en mer omfattende kriminell virksomhet som antar mafialignende tilstander mener skattemyndighetene. (Illustrasjonsfoto)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

– Mafialignende tilstander

Siden 2009 har Skatt Øst avdekket en milliard kroner unndratt beskatning, halvparten svart lønn. – Vi snakker om organisert kriminalitet. Dette kan vi kalle mafialignende tilstander, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Storoffensiven fra skattemyndighetene viser at beløpene som er avdekket er dobbelt så store som en tilsvarende aksjon avdekket i 2011.

Les også: Skattekontrollører kommer ut

 

Link til kriminelle

Hele 55 prosent av virksomheten kan knyttes til kriminelle miljøer på Balkan. 46 organiserte nettverk er avdekket.

– Vi ser ofte en sammenheng mellom denne type unndragelser, svart arbeid og sosial dumping, smugling og annen organisert kriminalitet, sier Holte til NRK.

Fiktiv fakturering og uberettiget momsfradrag er blant metodene som ble avdekket i de 250 bokettersyn skattemyndighetene har gjennomført.

 

Tar ikke toppene

Jan Egil Kristiansen, sjef for Skattekrimenheten i Skatt Øst, sier at slik virksomhet er kjent langt opp i kjeden av entreprenører og underentreprenører. Manglende kapasitet hos politiet til å etterforske slike saker fører imidlertid til at de høyere opp i kjeden går fri.

– Det er til dels store firmaer som får oppdragene, men som skjuler dette nedover i systemet ved bruk av et komplisert nettverk av underleverandører og underentreprenører. Vi får ikke straffedømt de som står høyt opp i systemet fordi sakene er vanskelige å bevise og fordi vi ikke kommer høyt nok opp i kjeden.

 

Svart lønn. ingen skatt

NRK forteller i dag også historien om maleren som får nesten all lønn utbetalt kontant, og uten noen bekreftelse på at det er innbetalt skatt av lønna fra arbeidsgiveren. Fagforeningen anbefaler ham ikke å anmelde saken, da det kan føre til at maleren selv må betale skatt av mottatt lønn siden han ikke kan bevise at det er betalt inn skatt av lønna allerede.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *