Arvid Søgaard og Harald Hansen er godt fornøyd med å få fornyet sirkelsaga fra 80-tallet som lærlinger på kurs ved Lærlingsenteret fram til nå har måttet klare seg med. 2012-modellen fra Bosch er batteridrevet.

Ny sag og ny opplæringsmodell

– Vi har en sirkelsag fra 1980-tallet, men den har ikke vært så mye i bruk i det siste. Det er helst vippesaga som blir benyttet, forteller Harald Hansen ved Opplæringskontoret for Tømrerfaget i Oslo og Akershus.

Også selve lærlingløpet fornyes i disse dager, med oppstart av vekslingsmodellen ved Sogn videregående skole.

– 12-13 tømrerfagelever, 15 rørleggerelever og 4 blikkenslagerelever har meldt seg på nå og vil bli fulgt nøye framover, forteller en entusiastisk Arvid Søgaard, daglig leder ved opplæringskontoret.

 

Forberede svenneprøve

Byggmesteren testet sirkelsager i våres og resultatet kan leses i juliutgaven. Etter avsluttet test foreslo en av importørene at de testede sagene skulle gis bort til skoler eller vernede bedrifter. Dermed ble det ny, batteridrevet sirkelsag på tre Osloskoler og Opplæringskontoret for tømrerfaget.

– Vi tilbyr kurs i bjelkelag, bindingsverk med tømmermannskledning og takkonstruksjoner for lærlinger som skal opp til svenneprøve og som ikke har hatt så mye av dette i sin læretid. Mange lærlinger er i bedrifter der det hovedsakelig jobbes med rehabilitering, og da får ikke lærlingene så mye erfaring i bindingsverk og tak, påpeker Harald Hansen.

I slutten av oktober kjøres nok et slikt kurs for dem som ønsker det, og vanligvis er det 10-12 deltakere på disse kursene. Her vil nok den nye saga komme til anvendelse.

– De fleste lærlingene tar svenneprøven ute på byggeplass, og det er det beste, for da er de i et realistisk miljø. Noen tar det imidlertid på Lærlingsenteret, og disse får på kurset også mulighet til å bli kjent med stedet de senere skal ta svenneprøven.

I dag består som regel svenneprøven av å bygge en lekestue eller bod med vegger, dør, vindu og tak, og det er mer motiverende oppgaver enn de tidligere veggpartiene som senere bare ble revet ned igjen.

 

Raskt i praksis

Vekslingsmodellen er en ny måte å gjennomføre yrkesfagopplæringen på, og den skal nå prøves ut i Oslo.

– Elevene går første halvår på skole, kun med et par ukers utplassering i bedrift i løpet av høsten. Deretter blir elevene lærlinger i bedrift resten av opplæringsperioden som fortsatt blir fire år, bare avbrutt av bolker av ulik varighet med teoriundervisning på skolen, forklarer Arvid Søgaard. – Men det skal fortløpende være en oppfølging fra skolen så vel som opplæringskontoret av hver enkelt elev.

Faglærer Petter Mortensen, lengst til venstre, og elevene i den første tømrerklassen som skal prøve vekslingsmodellen som undervisningsform, var alle glade for ny Hilti sirkelsag i verktøysortimentet. Fra årsskiftet skal disse elevene være lærlinger i byggebedrifter.

 

Elevene er blitt håndplukket til klassen med intervjuer på forhånd, nærmest en slags audition som skuespillere og dansere må igjennom. Men så har de også endt opp med meget motiverte elever, noe faglærer Petter Mortensen ved Sogn videregående skole kunne bekrefte da Byggmesteren denne uka overrakte skolen en Hilti sirkelsag fra testen fagbladet gjennomførte før sommeren.

– Disse elevene har valgt tømrerfaget fra første dag, og de begynner rett på fagopplæringen. Med så tidlig utplassering får vi et bedre samarbeid mellom skole og bedrift, og vi unngår problemet med at enkelte ikke får læreplass etter to år i skole, sier Arvid Søgaard.

 

Ikke låst

Det vil alltid være elever som 2+2-modellen passer best for, elever som kanskje ikke vet hvilket fag de vil satse på og trenger den fagorienteringen om flere fag som 2+2-modellen gir.

Søgaard sier det også vil være mulig å gå over til vekslingsmodellen underveis, men at dette vil bli unntakstilfeller. Motsatt vil elever som ikke finner seg til rette i vekslingsmodellen kunne gå tilbake til ordinær skoleundervisning og læretid etter to år. Det er ingen elever som blir låst i en bestemt modell.

Det er meningen også å opprette en klasse etter vekslingsmodellen neste år. Evaluering av undervisningsopplegget vil skje fortløpende, men en større evaluering er fastlagt til 2017, da hele fireårsløpet for årets oppstartkull er gjennomført.

 

Lars Erik Tveten (t.h.) fra DeWalt-importøren overrekker den nesten nye saga til en fornøyd faglærer Ole Morten Harlem ved Stovner videregående skole. Elevene er ikke akkurat lei seg de heller.

 

Alle VG2-elevene ved Hellerud videregående skole var samlet i verkstedet da Byggmesteren var innom med ny Milwaukeesag, som faglærer Glenn Johnsrud tok imot.

 

Se omtale av sagoverrekkelsene ved Stovner og Hellerud i Byggmesterens septemberutgave, under utsendelse nå.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *