Kulturhus tok treprisen

Vennesla Kulturhus er tildelt prisen «Årets trebyggeri 2011». Et bibliotek har en sentral funksjon i prosjektet som ifølge juryen viser fremragende ”hverdagsarkitektur”.

Byggets form er et resultat av det tilgjengelige tomtearealet og utnytter dette på en god måte. Prosjektet bruker tre på en spennende og innovativ måte og har bidratt til å utvikle tre som byggemateriale. Prosjektet er realisert av Vennesla kommune i samarbeid med Helen og Hard arkitekter og lokale og nasjonale leverandører. Prosjektet har også fått utviklingsstøtte fra Innovasjon Norge.

Tre i konstruksjonen

Tre er brukt både i primærkonstruksjoner og som kledingsmateriale. Trekonstruksjonene spiller den viktigste rollen for bibliotekrommets særegne arkitektoniske uttrykk. De tekniske installasjonene for lys, ventilasjon og heis er integrert på en forbilledlig måte.

En fornybar ressurs

Tre som materiale har gode miljøegenskaper. Det er en fornybar ressurs, har relativt lav klimabelastning i produksjon og bidrar til å senke klimagassutslippene i tilknytning til byggeri generelt. Prosjektet har beregnet energi i henhold til energiklasse A og har generelt sett høy ”miljøprofil”. Prosjektet har bidratt til kompetanseutvikling for de involverte aktører og har bidratt til leverandørutvikling både lokalt og nasjonalt.

Økende bruk av tre

Bakgrunnen for prisen ”Årets trebyggeri” er en økende interesse for tre som byggemateriale i større bygg og konstruksjoner. Hensikten er å oppmuntre og inspirere til videre utvikling av tre som materiale i store byggeprosjekter – gjerne i kombinasjon med andre materialer. Treteknisk og TreFokus har tatt initiativ til prisen og gjennomfører dette i nært samarbeid med Byggeindustrien/bygg.no.

Juryen

Juryen for ”Årets trebyggeri 2011” var Jørn Brunsell (Treteknisk), Haakon Tronrud (Tronrudgruppen), Kjersti Folvik (Multiconsult), Bente Kleven (LPO Arkitekter og Per Helge Pedersen (Byggeindustrien). Treteknisk/TreFokus har vært juryens sekretariat.

3 av 12 nominert

Det ble sendt inn 12 forslag på ulike prosjekter som var ferdigstilt i løpet av 2011. Foruten vinnerprosjektet, var Kilden konsert- og kulturhus, Kristiansand, og Villreinsenteret, Hjerkinn, nominert til prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *