Økohuset i Biestøa i Grimstad bygges med naturnære materialer og uten tape og kjemiske tettemasser. Likevel blir det mer enn tett nok, også for passivhusstandarden. (Foto: Marit G. Wright)

11 ganger så tett som vanlig hus

– Vår måling i dag viser at økohuset er mer enn 11 ganger tettere enn det som er kravet til en vanlig enebolig i dag, sier en fornøyd daglig leder Johan Roland i firmaet Byggtermo i Kristiansand, etter dagens trykktesting av huset som er under bygging i Biestøa i Grimstad.

– En luftveksling pr time på 0,22 er helt unikt, så dette var skikkelig moro. På de snart syv årene vi har holdt på, har vi aldri før målt et hus som er så tett. Kravet til passivhus er 0,6 og til et vanlig hus 2,5, opplyser Roland.

 

Uten tape

Økohuset i Biestøa er tegnet av siv.ark. Bjørn Berge i GAIA Lista. Det er han som har anvist metodene for tetting av bygget, som er gjort uten bruk av de vanlige hjelpemidlene tape og tettemasser. Alle skjøter er i stedet klemt med lekter som er skrudd fast.  Samtidig er konstruksjonen diffusjonsåpen og huset skal i størst mulig grad benytte naturnære, lavemitterende materialer som er miljømessig forsvarlige og sikrer et godt inneklima, med bare naturlig ventilasjon.

Det er Hemato eiendom som bygger huset, og godt håndverksmessig arbeid er en forutsetning for å lykkes så godt med denne foreløpig uvanlige byggemetoden.

– Vi har bra erfaring med passivhus fra før, men dette bygget, med sine miljømessig gjennomtenkte løsninger, er en ny utfordring også for oss, sier daglig leder Tor Øystein Michalsen i Hemato eiendom. – Både vi og andre fagfolk kan ha ting å lære på dette området. Det er klart at framtiden vil kreve nye løsninger også for vår bransje.

 

Formidler kunnskap

Byggherrene Roar Ousland og Marit Wright inviterer underveis i byggingen byggebransjen lokalt til frokostmøter på bygget. De har også inngått et samarbeid med fagmiljøet på UiA, slik at både lokale fagfolk og dagens byggingeniørstudenter kan følge med på byggearbeidene.

– For våre studenter er det veldig interessant å ha et slikt unikt prosjekt som dette å kunne følge med på og lære av, sier universitetslektor Magne Våge ved Uia. – Når huset er ferdig og tatt i bruk, skal vi også inn her med instrumenter for å måle energiforbruk og inneklima. Tanken er at man dermed skal få fagmessig dokumentasjon på denne byggemetoden, der en helhetlig miljøtankegang ligger til grunn.

 

Følg byggingen av økohuset på egen blog.

3 kommentarer til “11 ganger så tett som vanlig hus

  1. Godt jobbet Byggtermo! I Timber as har vi erfaring for at det ikke er noen «heksekunst» for gode håndverkere som har fokus på detaljer, å utføre ytterkonstruksjonene med en lufttett som tilsvarer 0,2 – 0,25 luftvekslinger. Vår siste tetthetsmåling viste 0,25 både på under- og overtrykk.
    Mye av fokuset på lufttetthet mener jeg er preget av overdrevent hysteri basert på få og enkeltstående eksempler, ofte utført av ufaglærte «fuskere» i tømrerfaget.

    Anders Frøstrup
    Tømrermester
    Daglig leder i Timber as

  2. Gjennom tidene har vi målt svært mange bygninger. Både boliger og andre typer bygg. Vår erfaring er at en god tetthet oppnås i planleggingsfasen vel så mye som i utførelsen. Og med god planlegging, kan det spares mange «utførelsestimer» på byggeplassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *