Færre fuktskader i bad uten sluk

– Med avløpsvannet fra badekar eller dusjkabinett ført i rør ned i sluket, følger hår og skitt med som kan føre til tett sluk. Og tett sluk gir fort en lekkasjeskade. Sløyf likegodt sluket og send vannet rett ut i et lukket avløp.

Slik lyder oppfordringen fra markedssjef Tom Robert Sletta i Finisterra, som leverer måleinstrumenter og overvåkningssystemer for blant annet fukt. Han har sett atskillige fuktskader og vet også mye om hvordan man kan unngå dem. Å kvitte seg med sluket på badet er en god start.

Krav i Norge

Sluk i våtrom er et krav i Norge, et helt unødvendig krav mener Tom Robert Sletta.

– Med overløpssikring i badekar og dusjkabinetter trengs ikke sluk, og vannet kan gå rett i det lukkete avløpssystem, slik som fra oppvaskkummen på kjøkkenet. I England er badegulvet et teppe på løse gulvbord. Ved ombygging av bad plukkes gulvbordene bort og man får direkte adgang til røropplegget i bjelkene, og rørene kan enkelt kontrolleres og flyttes om man vil bygge om badet.

Sluk for å fange opp lekkasjer har Sletta liten tro på.

– De fleste vannlekkasjer utenom sluk skjer inne i vegger og gulv, og sjelden der rør er synlige. Slike lekkasjer kan jo like godt oppstå på kjøkken eller toalett, der det ikke er krav til sluk. Noen hevder sluk er nyttig når de skal spyle badegulvet. Men ville du spylt gulvet hvis du visste at det ikke var sluk, spør Sletta betimelig.

Betydelig feilkilde

Sluk på badet er langt fra risikofritt. I Byggebransjens våtromsnorms veiledning «Samvirke mellom membran og sluk med klemring, 42.105» er  det listet det opp ikke mindre enn ni mulige årsaker til lekkasje bare mellom sluk og membran. Dette er et punkt som også opptar Tom Robert Sletta.

– Ved montering av sluk er det mye å passe på. Klemring, mansjett og membran skal riktig på plass. Ofte er mansjetten laget av noen andre enn slukprodusenten og ikke helt riktig dimensjonert. Smøremembran skal på i riktig mengder på flere steder. Gjøres alt riktig blir sluket tett for vann som renner ned i sluket. Men går det tett, slik at vannet stiger over normal vannstand og opp over membran og klemlist, kan vannet fort lekke ut i konstruksjonen. Det er ikke beregnet for å være tett for vann som blir stående i hele slukets høyde. Det kan fort skje om sluket ikke blir renset jevnlig, mener Sletta.

I rett avløp

Sletta vil skille mellom litt skittent og veldig skittent vann hvis man likevel skal bruke sluk.

– Fra badekar og dusjkabinett følger det ofte hår med avløpsvannet, og hår kan føre til tett sluk. Derfor bør vannet fra disse gå rett i avløpet uten å gå via sluket, slik som vannet fra kjøkkenvasken. Ved å benytte et lukket avløp med større rørdimensjon, vil man redusere faren for tilstopping.

Avløpet fra vaskemaskin ender i mange tilfeller også i sluket på badet før det går videre. En slange fra vaskemaskinen, med en U-formet ende som stikker ned i et åpent rør, fører avløpsvannet til sluket via et rør støpt ned i badegulvet.

– Med fullt trykk på vannet ut av vaskemaskinen er det lett at slangen hopper ut og vannet strømmer utover baderomsgulvet i stedet. Avløpsslangen fra vaskemaskinen kunne med fordel vært koblet fast direkte til avløpet med et 50 millimeter rør, og slik redusert faren for lekkasje her.

Tett sluk

Ofte blir sluk plasser under badekar eller dusjkabinett. Selv om det monteres inspeksjonsluke i innebygde badekar, er tilgjengeligheten ikke alltid den beste.

– Under dusjkabinetter er det nesten helt umulig å komme til, og slett ikke minimum 15 centimeters høyde som trengs for å få løftet opp den lille skålen som skal fange opp skitten i sluket. Og hvem trekker fram hele kabinettet for å få renset sluket, spør Tom Robert Sletta.

Mange beboere er ikke engang klar over at det befinner seg et sluk under dusjkabinettet, og enda flere har ingen rutine for å rense sluket jevnlig.

– Ved å fjerne sluket helt fra badegulvet, slipper man tette sluk. Da behøver heller ikke gulvet være vanntett med membran, bare veggene er damptette, påpeker Sletta.

Mange bad har fått vannskader på grunn av utett membran, og det er særlig smøremembranen som har vist seg å ikke holde tett, ofte på grunn av feil utførelse ved legging. Uten sluk slipper man også problemene med fall til sluk på badegulvet.

– De få vanndråpene som havner på gulvet når du går ut av dusjen eller badekaret vil raskt fordampe uten å gjøre noen skade, mener Sletta.

Lekkasjevarsel til mobil

Vannlekkasjer ut på badegulvet kan oppdages med lekkasjevarslere. En type reagerer kun på fritt vann, og da kan varsling være i seneste laget. En annen type reagerer allerede når relativ fuktighet i lufta overstiger 70-80 prosent. Og varslingen får du automatisk på epost eller som en SMS til din mobiltelefon. Dermed får du beskjed også om du er på ferie, eller bare i butikken.

Dettte er en artikkel i Byggmesterens fuktserie. Den sto første gang på trykk i Byggmesterens juliutgave i 2009.

11 kommentarer til “Færre fuktskader i bad uten sluk

 1. Hei.

  Jeg skal pusse opp hele badet.
  Jeg bor i borettslag og alt er av betong.
  Dusjkabinett, vaskemaskin og servant har vannrør koblet rett til avløpsrør som er støpt fast i betongen.

  Er det da behov for fall mot sluk eller MÅ vi ha det uansett?
  Det er et lite bad, der vaskemaskin står nært til avløpet, og det er fall den dag i dag, noe som gjør at vaskemaskin flytter seg hele tiden under sentrifugering.

  Har dere noen god løsning på dette?

  hilsen ny på dette med fall og våtrom.

 2. Hei Jarl-Idar, ja fall må det være. Tekniske løsninger må bestemmes av fagmannen du henter inn til å gjøre jobben – han vil vite hvilke krav som skal følges når du pusser opp våtrommet. Mvh Byggmesteren

 3. Mange kvitter seg med trange dusjkabinett ,monterer glassvegger med plass for 3-4 personer,hvor gjør vi av vannet da???

 4. vi har hovedvannet i et skap på veggen i garderobeskapet på soverommet, som i utgangspunktet
  var et hobbyrom. For å slippe det åpne sluket, har vi murt det igjen, det ble gjort for ca. 20 år siden. På programmet Sinnasnekkern, har vi sett at de setter på en type stopper på vannrøret,
  med en føler som ligger på gulvet, og som gir signaler til «vannlåsen» hvis det blir vann på gulvet, om å stoppe en eventuell vannlekkasje.
  Er det noe som er å anbefale, istedenfor å åpne sluket igjen, det hendte jo også, før vi murte det igjen, at det luktet kloakk fra sluket.
  M.vh
  Berit

 5. Jeg gjentar spørsmålet til Bjørn og håper på svar!:)
  Bjørn
  18.09.16
  Mange kvitter seg med trange dusjkabinett ,monterer glassvegger med plass for 3-4 personer,hvor gjør vi av vannet da???

 6. Hei
  Dette er en gammel artikkel med et enda eldre utgangspunkt. Likevel er det på sin plass å kommentere dette siden den ligger på nett og fortsatt blir lest.
  Artikkelen presenterer en alternativ løsning problemet med at håndverkere slurver. Saken med lekkasje rundt sluk er at de klarer ikke å legge membranen riktig så sluken holder tett. Da er det tvilsomt at de klarer å lage røropplegg til fast tilkobling for dusj etc, som holder tett år etter år. Siden 2009 har det kommet nyere byggforeskrifter som fokuserer på bl.a. fuktsikring, samtidig som det blir mer fokus på useriøse håndverkere (både utlendinger og norske, etablerte, selskap)
  Listen over ting det fuskes med er lang, og hadde alle jobber hatt krav om en selvstendig, sentral, godkjenning av utført arbeid hadde muligheten for fusk blitt mye mindre.
  Men samtidig må vi fokusere litt på huseiers ansvar. Det er nemlig slik at mange reagerer bare viss det er noe som koster, og regress fra forsikring er noe som fungerer. Men da må huseiere opplyses om det. Dokumentasjon om anlegget må da følge huset slik at de faktisk VET at det er en sluk som må renses under kabinettet. Slik dokumentasjon (FDV) er dessverre mangelvare fra mange rørleggere. Igjen, slurv og / eller informasjonssvikt i fra håndverkere.

 7. Angående spørsmålet om dusjvegger.
  Artikkelforfatter dro frem England som du «forbilde». I England er det så vidt jeg vet ingen krav til membran på gulv, men løsninger med sluk blir brukt.
  Én mye brukt versjon er da å dusje rett på et ubehandlet betonggulv med sluk. Om vi moderniserer litt og flislegger gulvet, er vi ikke da tilbake til problemstillingen vi hadde i Norge for 15-20 år siden? Vistnok med fuktskader pga manglende membran?

 8. Angående spørsmålet om dusjvegger.
  Artikkelforfatter dro frem England som du «forbilde». I England er det så vidt jeg vet ingen krav til membran på gulv, men løsninger med sluk blir brukt.
  Én mye brukt versjon er da å dusje rett på et ubehandlet betonggulv med sluk. Om vi moderniserer litt og flislegger gulvet, er vi ikke da tilbake til problemstillingen vi hadde i Norge for 15-20 år siden? Vistnok med fuktskader pga manglende membran?

 9. Morsomt at artikkelen lever, og det fortsatt er debatt. Det er fullt mulig å lage gode tette sjikt på baderom, og artikkelen var ment for å skape debatt. Det er utførelsen det står på. Når du tenker å pusse opp badet er det derfor viktig å tenke på hvem du velger til å gjøre jobben. Veldig mange tenker bare på pris og utseende på badet. Det viktigste ser du ikke. På mange visninger jeg er, overhører jeg ofte spørsmålet: Er det membran? Noen av svarene jeg har hørt er: Ja, her er det membran over hele. Ja, det står til og med et ekstra i boden i kjelleren. Synes du det er dyrt med en fagmann, da bør du prøve en billig!

 10. Hadde brudd i vanndetektor for vann inn på vaskemaskin. Det fosset i to timer, men alt gikk i sluket, ingen skader. Hvordan løser en dette i våtrom uten sluk?

  Å vise til England kan være så mangt. Er det ikke der avløpsrørene på utsiden av huset tidvis fryser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *