Leiligheter tåler ikke vann

Hele 85 prosent av leilighetene i Oslo er ikke bygget i samsvar med regelverket for sikring mot vannskader. Det er SINTEF Byggforsk og Oslo kommune som kommer til denne sørgelige konklusjonene tter en omfattende undersøkelse i poerioden 2004-2007.

Over 2000 leiligheter er undersøkt, og feil ved utførelsen er avdekket i stort omfang. Det gjelder f.eks. innbygging av stigerør i vegger uten tilgang eller mulighet for at lekkasjevann skal bli synlig, og skjulte kobberrør i veggene, fordelerstokk plassert under himlinger og ytterrør montert uten endetetting.

Mangler kunnskap
Konsekvensen er at følgeskadene ved lekkasjer kan bli betydelig mer omfattende enn tilfellet ville vært om utførelsen hadde vært riktig.
Forskningsleder Lars Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk sier i en kommentar til Teknisk Ukeblad at prosjekterende ingeniør gjerne overlater detaljprosjekteringen til rørleggerbedriften, men håndverkere har tradisjonelt ikke kunnskaper om regelverket for prosjektering. Dessverre har forskerne også dokumentert at heller ikke prosjekterende ingeniører har tilstrekkelig kunnskap på området.
– Det er stort behov for opplæring i alle ledd. Vi fant en rørleggerbedrift som har gjort samme feil i 20 år uten å vite at det var galt. Det er også et problem at brudd på forskriftene ofte ikke får følger for de ansvarlige, sier Fiskum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *