Boligbyggingen ned, næringsbygg opp

Den synkende tendensen for igangsetting av nye boligbygg fortsatte i januar. Tallet ble 2.611, hele 28 prosent ned fra januar i fjor. Men innen næringsbygg er tendensen motsatt, det ble satt igang 16 prosent større areale enn i januar i fjor.

Boligigangsettingen er nå nesten nede på samme nivå som de første årene etter årtusenskiftet. Ser man i 12 måneders perspektiv, er vi nå på 31.506 boliger, en nedgang på 7 prosent i forhold til samme periode for et år siden. I 2007 ble det igangsatt 32.520 boliger.

Næringsbygg går så det suser
Men næringsutbyggingen går fortsatt så det suser. Hele 564.000 kvadratmeter nytt areale ble igangsatt i januar, det er 16 prosent mer enn i januar i fjor. 12-månederstallet er 5,4 millioner kvm., tilsvarende 18 prosent mer enn på samme tid i fjor. Totalt er verdien av igangsatte byggeprosjekter, boliger og næring i sum, stadig økende, målt i faste kroner.

Store regionsmessige forskjeller
Det er regionmessige forskjeller. Innen boligbyggingen er det bare Osloregionen som øker, anført av Oslo og Vestfold, mens det i innlandsfylkene er tildels kraftig tilbakegang. Hedmark går f.eks. tilbake med hele 81 prosent.
I næringssektoren er det oppgang i samtlige regioner, og innlandsfylkene generelt har kraftig økning. Aller størt økning har Finnmark med hele 446 prosent høyere igangsatt areale enn i januar i fjor. Aust-Agder og Østfold har henholdsvis 62 og 54 prosent færre kvadratmeter igangsatt enn i fjor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *