Ny utgave: Passivt og effektivt!

To av stikkordene for novemberutgaven av Byggmesteren er passivhus og effektivitet på byggeplass. Her er en smakebit på saker du kun kan lese i Byggmesteren i november!

Det synes ikke utenpå, men det er det første sertifiserte passivhuset som er bygd her i landet, på Sørumsand i Akershus. Med 40 centimeter isolasjon i veggene, 3-lags vinduer, solfangere på taket og et energiforbruk på bare en tiendedel av et vanlig hus, er det nær uavhengig av tilført energi utenfra. Men konseptet liksom mye av materialene er hentet fra Tyskland, der passivhus er populære.

Tema: Produktivitet og effektivitet
God effektivitet handler aller mest om god planlegging, både før byggestart og underveis, ned til hva den enkelte håndverker skal gjøre kommende uke. Slik unngår de beste planleggerne at håndverkere flyr i veien for hverandre, og at de har klare mål for sin innsats.
Byggelederen er personen som sitter med nøkkelen til den effektive byggeplassen. Har du en dyktig byggeleder, så har du også en effektiv byggeplass, viser en tykk rapport Sintef Byggforsk har utarbeidet. Vi gir deg de 14 mest sentrale punktene du bør ha kontroll på for en suksessfull byggeperiode.

Kjemper videre mot etaten
3T-bygg ble stanset av Plan- og bygningsetaten i Oslo, som hevdet at byggmesterbedriften bygde tre 2-mannsboliger ulovlig. Nå har etaten også avslått en søknad fra bedriften om å få værtette husene. Den har bare fått lov til å pakke dem inn i presenninger. Klagen på stansingsvedtaket er snart ferdigbehandlet hos Fylkesmannen.

Sørlandsidyll og moderne treby
En begeistret kultursjef Jorunn Bøe i Risør forteller at byen nå skal bli en moderne trehusby, i tillegg til å være den profilerte Sørlandsidyllen med en bykjerne av hvitmalte trehus. Bystyret fattet vedtak i mai om å bli den femte moderne trehusbyen i landet. De første planene for moderne trehus ligger allerede på bordet og tre massivtrehus står foran en snarlig realisering. Når Risør så har fått den røde tømrer Knut Henning Thygesen som ordfører, burde alt ligge vel til rette.

Tømreren: Tette hus viktig
– Hovedårsaken til at vi vil unngå luftlekkasjer i hus, er å redusere varmetapet og således få ned energiforbruket.
Det sier forsker Tormod Aurlien ved Sintef Byggforsk. Han mener de nye kravene på 2,5 luftskiftinger pr. time er innen rekkevidde. Med de nye, forenklete måtene å sjekke luftlekkasjer i nye boliger, er det dessuten lett å kontrollere at man får huset tilstrekkelig tett.

Fugeskum truer miljøet
Hver gang du fuger rundt dører og vinduer med fugeskum, lager du sannsynligvis et framtidig miljøproblem. Mange av de fugeskumtypene som er på markedet, inneholder i varierende grad farlige miljøgifter som Icocyanater og Bisfenol A. Vil du gjøre en innsats for miljøet, så sjekk HMS-databladet og velg de fugeskumtypene med minst miljøgift – eller velg fugeskummet helt bort.

Les disse sakene, og mye mer, i Byggmesteren nr 11!

Abonnerer du ikke ennå?
Bestill prøveeksemplar her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *