Billigboliger stoppes av etaten

I Oslo stikker kommunens Plan og bygningsetat kjepper i hjulene for utbyggere som vil bygge billige boliger for dem som ikke har råd til alle de dyre som tilbys på markedet. Lang saksbehandlingstid og krav om andre typer boliger er det som møtte SelvaagHus.

SelvaagHus har bygd 51 lavpris toromsboliger på Mortensrud. Rundt 500 håpfulle boligkjøpere møtte på salgmøtet for å sikre seg 29 kvadratmeter til 750.000 kroner, men de fleste måtte gå skuffet hjem igjen, de som hadde et hjem å gå tilbake til. Snekkerlærlingen Kim Andersson var blant de heldige som kunne flytte inn i forrige uke.

Treg saksbehandling
SelvaagHus har tre tomter på Skullerud og Bjørnåsen i Oslo og planer for å bygge ytterligere 350 billigboliger med to, tre og fire rom og maksimal kvadratmeterpris på 26.500 kroner, 10.000 kroner under gjennomsnittet i Oslo. Men så enkelt er det ikke.
SelvaagHus kunne begynte å bygge straks, men selskapet opplever treghet, lang saksbehandlingstid og stadige omkamper i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Arbeidet med en av tomtene begynte for tre år siden, og fortsatt er ingenting avklart, skriver Aften.

Ikke fint nok
– De er veldig skeptiske. De ønsker seg for eksempel andre typer boliger, som eneboliger og rekkehus. Vi har forsøkt å argumentere med at dette er rimelige boliger med en viss sosial profil, men pris betyr ikke noe for dem. Det var en som sa det rett ut at ”Norge er rikt, vi kan bygge dyre boliger”. Det er helt sant, sier sivilingeniør Ola Thorsnes i SelvaagHus.
I Oslo er de rimeligste boligene nå så dyre at enslige med gjennomsnitlig inntekt ikke har råd til å bosette seg i byen. Nylig stod en ung lærer fram i Aften og fortalte at hun måtte fortsette å bo på syv kvadratmeter i kollektiv, med studiegjeld, null egenkapital og ingen utsikter til økonomisk hjelp hjemmefra.
Norske Boligbyggelags leder Ralph Nordberg er blant dem som har kritisert Oslo kommune for ikke legge tilrette for bygging av rimelige boliger i hovedstaden.

Etaten bestemmer
SelvaagHus har fått positive tilbakemeldinger på sine rimelige boliger fra politikere, men det hjelper lite.
– De burde lagt føringer på Plan- og bygningsetaten og understreket viktigheten av å bygge rimelige boliger når noen faktisk er villige til å gjøre det, sier daglig leder Tone Wicklund-Hansen i SelvaagHus.
Informasjonsrådgiver Lena Skotland forklarer etatens standpunkt.
– Plan- og bygningsetaten er ikke i mot rimelige boligprosjekter i utgangspunktet, men hovedfokus for oss er at boligene skal harmonere med omgivelsene. Disse leilighetsprosjektene til SelvaagHus fraviker fra reguleringsplanene. Områdene her er avsatt til småhusbebyggelse, sier hun.

Avventer plan
Etatens politiske overordnede, byråd Merete Agerbak-Jensen, vil ikke legge press på etaten.
– Det er mange gode prosjekter med bra formål der ute, men Plan- og bygningsetaten må få gjøre sine faglige vurderinger. Så kan vi være uenige eller enige i den, og det vil vi se når reguleringsplanen kommer til oss for behandling, sier hun til Aften.
Både den sittende Høyrebyråden og utfordreren Trond Jensrud fra Arbeiderpartiet sier de vil hjelpe unge inn på boligmarkedet, men ingen av dem vet hvordan.
– Utbyggerne må være frempå med kreative prosjekter, så skal vi bli flinkere til å legge raskt til rette. Jeg tar gjerne i mot flere prosjekter som SelvaagHus’ billigboliger så lenge bokvalitet er god nok.
Selvaagbygg har til nå bygd over 300 av sine billigboliger innkjøpt fra Estland i en rekke kommuner rundt om i landet, uten å få klager på bokvaliteten. Daværende kommunalminister Erna Solberg roste allerede i 2005 boligkonseptet da hun slo inn siste spiker på 19 lavprisboliger i Fet kommune i Akershus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *