Ny runde om boligtakst

Nesten hvert femte boligsalg ender i krangel fordi kjøperen mener boligen er i dårligere stand enn selgeren opplyste om. Derfor vil regjeringen på nytt vurdere om det skal være obligatorisk med en teknisk tilstandsrapport ved boligsalg.

Da Boligtakstutvalget la fram sin innstilling for halvannet år siden, gikk det inn for en slik tilstandsrapport, men det eneste som da ble vedtatt var at det omstridte begrepet boligareal skulle byttes ut med bruksareal.

Modnet
Nå er det større sjanse for at et forslag om obligatorisk teknisk tilstandsrapport vil bli vedtatt, tror fagfolk.
– Vi mener at det bør bli en lovbestemt plikt for selger å legge fram en grundig teknisk vurdering av boligen før salg. Låne- og verditakst er ikke egnet til å fortelle om tilstanden til boligen, sier underdirektør Vidar Holm i Forbrukerrådet.
I dag holder Holm foredrag om bruk av tilstandsrapporter på Anticimex-dagen 2007.

Krav til takst og takstmenn
Regjeringen skal nå utnevne et nytt boligtakstutvalg. Det skal vurdere om det er mulig å øke bruken av tilstandsrapporter ved andre måter enn lovhjemmel. Det skal også se på hva en tilstandsrapport skal inneholde, for eksempel om boligens strømforbruk skal opplyses.

I dag blir takstmenn autorisert av sine egne organisasjoner. Om det i framtida bør være en offentlig godkjenning av takstmenn, skal utvalget vurdere. Ikke alle som er takstmenn i dag har de nødvendige kvalifikasjoner for å kunne lage en tilstandsrapport med alle relevante fakta om en bolig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *