Henlegger saker om sosial dumping

Politiet i Oslo har henlagt de fleste anmeldelser om sosial dumping og underbetaling av østeuropeiske arbeidstakere i byggebransjen. Nå vil arbeidstilsynet selv kunne straffe sosial dumping.

– Når vi velger å anmelde, er det på grunn av grove brudd, og det er også ofte organisert kriminalitet som står bak, sier seniorinspektør Stein Bjørndal (foto) til NRK. – Det er utnyttelse av mennesker, og det at de henlegger slike saker er jo beklagelig, sier Bjørndal.

Det siste året har arbeidstilsynet gjennomført over 500 inspeksjoner på byggeplassene, og dette har avdekket sosial dumping over hele landet. Tilsynet kan bare anmelde slike brudd på forskriften om allmenngjøring av tariffavtalene, men det har vært foreslått å gi tilsynet sanksjonsmidler slik dehar det i andre typer arbeidsmiljøkriminalitetssaker.

Grove brudd
Det siste året har arbeidstilsynet anmeldt en rekke grove brudd hvor østeuropeere jobber for slavelønninger ned mot 20 kroner, hvor de bor på arbeidsplassen og jobber døgnet rundt. Men firmaene slipper nesten alltid unna.
– Det gjør inntrykk å oppdage at arbeidsgivere behandler folk slik, sier Stein Bjørndal.

– I Oslo vil hele 10 av 11 saker bli henlagt, sier politioverbetjent Børre Walderhaug. – Vi kan ikke prioritere disse sakene ut fra de begrensede ressurser vi er tildelt, sier han til NRK.

33 firmaer er anmeldt det siste året, og 90 prosent av sakene er henlagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *