Vurderer økt statstilskudd

Soria Moria: De rødgrønne regjeringspartiene, som er samlet til forhandlinger på konferansesenteret Soria Moria i Oslo, vurderer også å øke statstilskuddet til lærebedrifter for at flere lærlinger skal få lærlingeplass i bedrift. I fjor fikk 65 prosent av søkerne læreplass innen året var omme.

Både SV og Senterpartiet er for å øke statstilskuddet, mens Arbeiderpartiet kun lover å vurdere dette på linje med alle andre økonomiske virkemidler for å sikre flere lærlingeplass. SV har også foreslått å fjerne arbeidsgiveravgiften, men det støttes ikke av Senterpartiet.

Vil ha økt tilskudd
Opplæringsansvarlig Morten Sagvolden (bildet) i Skanska foretrekker økt statstilskudd til opplæringsbedriftene. Han er redd fjerningen av arbeidsgiveravgiften vil skape mer byråkrati. Sagvolden ønsker at bedriftene skal få det samme tilskudd som skolene i dag får for hver opplæringsplass i skolen. Nå er dette tilskuddet 100.000 kroner. Bedriftene får i dag et tilskudd for hver lærling på 85.000 kroner.
Morten Sagvolden sier at det i dag er for mange tømrerlærlinger, mens det er mangel på lærlinger innen betongfag, anlegg og bergverk.
– I byggfag vil alle bli tømrere, men i asfaltbransjen er det tørke.

For dårlig kvalitet
En viktig grunn til at ikke alle elever får lærlingeplass i dag, er for dårlige karakterer og for mye fravær. Særlig gjelder dette i typiske guttefag.
– Bedriftene kvier seg for å ta inn elever med dårlig karakter og mye fravær, sier avdelingsdirektør for kompetanse Baard Meidell Johannesen i NHO. – Det er en fare for at vi over tid får et problem med ”gutter på randen”, som faller ut av utdanningssystemet. Vi må se hva vi kan gjøre for å hjelpe denne gruppen, sier Meidell Johannesen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *