Fortsatt økt byggetakt

Boligbyggingen fortsetter å øke. De fire første månedene i år er det satt i gang 9.733 nye boliger, en oppgang på 21 prosent fra de samme månedene i fjor. Dette er mye takket være stor oppgang i nybyggingen i april i år.

Oslo er den desidert største bidragsyteren til veksten, forteller Prognosesenteret.
I hovedstaden alene ble det igangsatt over 900 boliger i april. Til sammen i Oslo, Akershus og Østfold er det satt i gang over 3.100 boliger de fire første månedene, en vekst på 15 prosent.

Mest opp i vest
Vestlandet er imidlertid den av regionene som har størst vekst i årets første tertial. I fylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det satt i gang 2.558 nye boliger, en oppgang på 36 prosent fra samme måneder i fjor.

Ned i nord
Nord-Norge er den eneste av regionene som har nedgang i nybyggingen. Den er på fem prosent for de tre nordligste fylkene til sammen. Nedgangen skyldes 33 prosent mindre igangsetting i Troms, mens de to andre fylkene øker, Nordland med 10 prosent og Finnmark med 28, ifølge Prognosesenteret.

Gass eller brems?
Prognosesenteret fullførte sine beregninger og analyser for årets fire første måneder sist torsdag med overskriften «Fortsatt full gass i boligbyggingen». Et annet analyseselskap la i går fram tall som får Aftenposten til å konstatere at bremsene er på i boligmarkedet.
Econ viser nemlig at salgstallene synker i Østlandsområdet, «mens utbyggerne pøser på med nye prosjekter».
Econ analyse mener salgstall på 850 enheter de siste to månedene tyder på at markedet er i ferd med å bli mettet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *