Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Alkoholpromille blir prosenter i sykefravær

I Sverige er det registrert økt forekomst av alkoholrelaterte sykdommer etter at spritavgiftene er redusert, importrestriksjonene nær fjernet og forbruket økt. Forskere tror så mye som 15 prosent av alt fravær skyldes alkoholbruk, men bare en prosent oppgir alkoholbruk som årsak til sykefravær.

Forskerne er entydige i å se en klar sammenheng mellom pris, tilgjengelighet og forbruk av alkohol. I Sverige har alkoholforbruket økt med 24 prosent fra 1996 til 2002, og ingenting tyder på en endring i utviklingen.
– Hele samfunnet lukker øynene for alkoholproblemet, sier forsker Marianne Upmark, doktor i folkehelsevitenskap.

Står fast
Her hjemme står statsråd Dagfinn Høybråten sterkt på at vi må holde fast ved de alkoholpolitiske virkemidler som forskerne sier virker. Han bøyer ikke av for presset om å senke avgiftene for å redusere smuglingen. I Sverige har smuglingen økt med fallende avgifter, så argumentet holder ikke.
Høybråten tar tvert i mot til orde for et nordisk samarbeid om redusert alkoholbruk gjennom en strammere alkoholpolitikk med opprettholdelse av avgiftsnivået og begrenset adgang gjennom salg på Vinmonopolet.
Dermed er KrF-leder Høybråten på kollisjonskurs med sin koalisjonspartner Høyre, som både vil ha vin i butikkene, lavere avgifter og høyere importkvoter. Høyre mener likevel at det er nødvendig å få ned det høye sykefraværet.

Les mer i Byggmesterens marsutgave, snart i en postkasse nær deg. Ikke abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *