(Illustrasjonsfoto: BoligPartner)

– Konkurser som BoligPartner er resultatet av en villet politikk

– De fleste håndverksbedriftene blør nå egenkapital i alle retninger. Uten statlig hjelp vil konkursene blant små og store bedrifter i byggebransjen øke videre, sier byggmester Åsmund Østvold i Bygghåndverk Norge.

Østvold er politisk rådgiver i landsforeningen Bygghåndverk Norge og har selv måttet permittere tømrere i egen bedrift på grunn av nedgangstidene. Østvold og landsforeningen synes at konkursen i BP Gruppen (som eier boligkjeden BoligPartner) er fryktelig trist.

Les også: Boligpartner stanser alt arbeid på 70 byggeplasser

– En veldig tung dag

– Det er en veldig tung dag for alle Boligpartnere. Vi har kjempet hardt og snudd hver stein. Målet har vært å redde en stor arbeidsplass og en sterk merkevare som har blitt bygget opp over 30 år, skriver administrerende direktør i BoligPartner, Eskild Wedvik i en pressemelding tirsdag.

I meldingen går det fram at BP Gruppen Norge AS har meldt oppbud. Bakgrunnen er blant annet et fall på 50 prosent på igangsatte boenheter de siste to årene. BoligPartner har stanset alt arbeid på 70 byggeplasser og Wedvik skriver at det er for tidlig å si noe om hvordan det vil gå for de enkelte prosjektene.

BoligPartner har bygget landet i 30 år. Her nytenkende trehus i flere etasjer. (Illustrasjon: BoligPartner)

BoligPartner har forsøkt ulike løsninger for å redde selskapet ut av den vanskelige situasjonen.

– Eierne av BP Gruppen Norge AS har skutt inn likviditet i konsernet på 71 millioner kroner i et forsøk på å redde selskapet. Selv med økt kapital, omfattende kostnadskutt, nedbemanning og omstrukturering har vi i BoligPartner ikke klart å tilpasse oss dette kraftige fallet i nyboligmarkedet, skriver selskapet i pressemeldingen.

Bygghåndverk Norge: Alle blør egenkapital nå

Byggmester Åsmund Østvold ønsker ikke å kommentere konkursen i BP Gruppen spesielt. Men konkursbølgen i byggebransjen har han og landsforeningen Bygghåndverk Norge bestemte meninger om.

– Boligpartner er ikke alene om å slite. Alle – store og små firmaer – blør egenkapital nå. I april ble det satt en ny rekord for konkurser i byggebransjen, sier Østvold til Byggmesteren.

Han mener at konkursbølgen i små og store håndverksbedrifter er resultatet av en villet politikk fra regjeringen.

– Konkursene er villet politkk fra regjeringen og Norges Bank for å dempe inflasjonen og prisstigningen. Det har jo sentralbanksjefen selv uttalt, sier byggmester Åsmund Østvold. (Foto: Byggmesteren)

Selv om Norge har akutt boligmangel, aksepterer politikerne fra høyre til venstre at byggebransjen må ta hele regningen.

– Vi hører at byggebransjen består av fleksibel arbeidskraft som nå må tilpasse seg nedgangstidene og finne andre oppgaver. Det er ikke særlig langt perspektiv når vi samtidig burde bygge 50 000 nye boliger fort og ivareta eksisterende bygningsmasse, fastslår Østvold.

Bygghåndverk Norge håper på økte tilskudd til Husbanken, Enøk-tiltak og et ROT-fradrag i revidert nasjonalbudsjett.

– Siden høsten 2023 har vi jobbet hardt politisk for å få regjeringen og Stortinget til å vedta tiltak som gir mer arbeid til håndverksbedriftene. Uten flere øremerkede midler til kommunenes bygninger og andre bevilgninger, vil situasjonen for mange bedrifter bli verre. Vi vil se enda flere konkurser, sier Østvold.

Han tror at årets inntak av lærlinger til byggfagene vil bli sterkt påvirket av konkursbølgen og nedgangstidene.

– Årskullet får det tøft med å finne læreplasser hos lærebedrifter som sliter, Nå haster det for regjeringen å innføre tiltak som avhjelper litt. Først og fremst trenger vi et MVA-fradrag på energieffektiviserende arbeider i privatboliger. Da sparer vi energi, gir jobb til utsatte håndverksbedrifter og øker sjansen for at flere ungdommer får en læreplass til høsten, sier byggmester Åsmund Østvold i Bygghåndverk Norge.

2 kommentarer til “– Konkurser som BoligPartner er resultatet av en villet politikk

  1. Byggebransjen er i en ekstrem kritisk fase og bygge aktiviteten må raskt opp og dette løses gjennom rentenedsettelse. Rentenedsettelse skaper tro på fremtiden og veksten kommer raskt.

  2. En rentenedsettelse nå skaper grobunn for en enda svakere krone og mer importert inflasjon. Det er ikke medisinen nå. Det vi trenger er et regjeringsskifte, med Høyre/FrP som kan redusere skatter og avgifter. Dette krever store kutt i offentlig sektor, som de siste årene har eksplodert. Formueskatten må fjernes snarest og det må legges til rette for at våre «beste forretningsmenn» returnerer til Norge. Sittende regjering tar ikke ansvaret på alvor,og det har gått altfor langt. Men jeg gjentar/understreker at renten ikke er selve problemløseren. Det er regjeringen og dens næringsfiendlige politikk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *