Tømrerlærling Malena Nentwig og tømrermester Pål Øye bygger en liten sommerhytte på Lindøya i Oslofjorden. (Alle foto: Byggmesteren)

Tømrerlærling Malena fra Hamburg bygger hytte i Oslofjorden

– Å ta båt til en liten øy og bygge en trehytte fra grunnen av er en fantastisk erfaring for meg, sier tømrerlærling Malena Nentwig (21) fra Tyskland.

Nentwig er utvekslingselev fra det europeiske Erasmus-programmet. De neste ukene lærer hun å bygge en norsk hytte av bindingsverk i Oslofjorden hos lærebedriften Tømrermesterne Øye og Knutsen AS.

Les også: Tyske tømrere på T-banen

Bindingsverk og norsk byggeskikk

– Jeg begynte som lærling i den nordtyske tømrerbedriften Die Nestbauer (redebyggeren, red.) ifjor. Nå fikk jeg tilbud om noen ukers praksis i Oslo og flybillett av Erasmus-programmet. Jeg tok med verktøy og arbeidstøy og dro opp hit sammen med en av mesterne i lærebedriften, forteller Nentwig til Byggmesteren.

Hun stortrives med lærebedriften i Oslo og tømrermester Pål Øye.

– Jeg har lært veldig mye allerede og Pål er en god læremester, sier Malena Nentwig som bygger med bindingsverk for første gang. (Foto: Byggmesteren)

Nentwig skal arbeide i Norge i tre uker før hun vender tilbake til Tyskland og lærebedriften sin.

– Die Nestbauer er en mellomstor lærebedrift som driver med husbygging og montering av solceller. Så jeg lærer både av tømrere, taktekkere og elektrikere i læretiden. Det er ganske store forskjeller på tysk og norsk byggeskikk, så jeg lærer mye nytt her i Oslo, sier Nentwig.

– Det er en spesiell erfaring å dra med båt over fjorden ut til øyene og starte på en ny hytte. For meg som tømrerlærling er dette en fantastisk erfaring og jeg kommer gjerne tilbake til Norge, sier Malena Nentwig. (Foto: Byggmesteren)

Tømrerlærlingen har halvannet år igjen av ordinær læretid i Nestbauer før hun skal opp til svenneprøven. Etterpå vil hun, som mange tyske tømrersvenner, reise rundt i Europa til andre tømrerbedrifter for å arbeide og lære mer om tømrerfaget.

– Det er en viktig tradisjon for oss å «dra på valsen» til andre land og områder. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal til Tyskland, Frankrike eller andre steder. Men Norge og naturen har jeg fått sansen for, hit skal jeg tilbake uansett, sier tømrerlærlingen.

– Vi må jo gi flest mulig en smak av norsk tømrerliv

Tømrermesterne Øye og Knutsen er en aktiv lærebedrift som også tok imot en tysk utvekslingstudent i fjor.

– Malena ble formidlet til oss av Skedsmo videregående skole og Erasmus-programmet. Hun er flink og lærevillig, og vi synes det er både artig og viktig at unge fra utlandet får en smak av norsk tømrerliv, sier tømrermester Pål Øye.

– Vi vil at Malena skal lære mye mens hun er hos oss. Som å forstå konstruktive prosesser og behandling av laster i konstruksjonen. På slike små prosjekter som dette, får lærlinger overblikk og mye kunnskap om viktige deler av tømrerfaget, sier han.

– Sommerhytta ute på Lindøya er ikke noe stort prosjekt, men desto bedre for tømrerlærlinger å praktiskere på. Her lærer Marlene om bindingsverk og alle de andre metodene på kort tid. For hytta må opp fort og riktig, sier tømrermester Pål Øye på Lindøya. (Foto: Byggmesteren)

Sommerhyttene på øyene i Oslofjorden er strengt regulert. Maksimalt areal er 34 kvadratmeter, gesims- og mønehøyder er satt og i fellesferier er det ikke lov å bygge her ute.

– Den gamle hytta ble revet av tiltakshaver. Nå har vi støpt opp ny grunnmur med betongbil på båt, fraktet over alle materialer og har noen uker på oss til det meste av hytta. Vi får lov til å bygge med moderne vinduer, bio-do og ti cm isolasjon i veggene. Her teller hver detalj, siden hytta er så liten, forklarer tømrermester Øye.

Hytta må lektes inn en tomme for å få skjult elektrisk anlegg.

– Da taper du to tommer langs yttervegger. Og det merkes i en sånn hytte. Trappa opp til sovehemsen blir såpass smal at vi har sagt til eier at rammemadrasser til sengene bør bæres opp før trappa monteres, sier tømrermester Pål Øye.

Sommerhytta på Lindøya i Oslofjorden skal være ferdig til St. Hans.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *