Innleien til bygg og anlegg er kraftig redusert i 2023. (Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Stor nedgang i innleien

NHO Service og Handel ser at innleien til bygg- og anlegg fra bemanningsbyråene sank med over 60 prosent i tredje kvartal, målt mot samme periode i 2022.

Den 1. april 2023 trådte lovendringer og forskrift i kraft som kraftig begrenser innleie. Det gjaldt en overgangsordning frem til 1. juli. I går presenterte NHO Service og Handel statistikk som viser utviklingen i bemanningsbransjen etter at overgangsperioden var forbi.

Les også: Forbud fjerner ikke behov (+)

Forbud og dyrtid

– Ikke uventet ser vi dramatisk nedgang på flere felt. Nedgangen skyldes først og fremst innstrammingene i regelverket, men økonomiske nedgangstider forsterker også problemene, skriver NHO Service og Handel.

I tredje kvartal sank arbeidstimene i bemanningsbransjen med 21,9 % i forhold til året før. Samtidig sank omsetningen med 14,8 %. At omsetningsfallet er lavere enn fallet i aktivitet har sammenheng med inflasjon og sammensetningen av segmenter i bransjen. Det er nedgang i de fleste bransjene.

Det er særlig verdt å merke seg at innleie til bygg og anlegg faller dramatisk og nå bare står for ca. 11% av bransjens samlede aktivitet. På den annen side ser man fortsatt veldig stort behov for personell til helse og omsorg, det eneste området som både har vekst i timer og omsetning. Det hjelper selvsagt at området er unntatt fra innleiebegrensningene.

På 10 av 12 bransjeområder er det nå nedgang. Størst nedgang var det innen bygg og anlegg (-60,9%), handel (-52,4%) og kundesenter/callsenter (-48,9%), skriver NHO Service og Handel.

Ser etter veier rundt forbudet

Bedrifter som ikke har tariffavtaler med de store forbundene mistet fra 1. april 2023 muligheten til å bemanne sesong, produksjonstopper og prosjekt via bransjen. Disse bedriftene vil, for å være konkurransedyktig, også i fremtiden ha behov for fleksibel arbeidskraft.

NHO Service og Handel forventer derfor at det vil skje en kraftig økning i midlertidige ansettelser, selvstendige næringsdrivende og utenlandske underentreprenører. Landsforeningen ser at en rekke selskaper nå posisjonerer seg i dette markedet.

En vridning i aktiviteten fra personalutleie til rekruttering (fast og midlertidig), formidling av selvstendige næringsdrivende, underentrepriser samt konsulentbistand innen HR vil skje i tiden som kommer, heter det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *