Glasopor 10-20+ er en ny, mindre fraksjon av granulært skumglass som gir bedre styrke. (Foto: Glasopor)

Lanserer sterkere Glasopor

– Glasopor 10-20+ er granulært skumglass som gjør det enda lettere å bygge under tøffe forhold. Den tåler gravemaskinbelter svært godt og egner seg bedre til blåsing, sier Glasopor i Skjåk.

Glasopor er et sirkulært produkt som fremstilles av resirkulert emballasjeglass. Firmaet ble grunnlagt av byggmester Svein G. Lund i Skjåk og har i dag to fabrikker. I 2021 ble selskapet overtatt av finske Foamit Group Oy.

Et lettere og sterkere alternativ

Under produksjonsprosessen knuses resirkulert glass til et fint pulver, før det tilsettes en aktivator og bakes på høy temperatur. Aktivatoren bidrar til at det dannes luftbobler under bakingen, og resultatet er at Glasopor består av 20 prosent glass og hele 80 prosent innkapslet luft.

Med en løs bulkvekt på 180 kg/m³ er Glasopor det letteste granulære byggematerialet på markedet, noe som gjør det mulig å realisere prosjekter på dårlig grunn.

Glasopor 10-20+ benytter du istedenfor Glasopor 10-60 når du behøver mer styrke og/eller du har begrenset fyllingsvolum. (Foto: Glasopor)

Som med dagens Glasopor 10-60, gir Glasopor 10-20+ et bredt spekter av fordeler for byggeprosjekter. Den har god drenerings-, isolasjons- og frostsikringsevne, er et miljøvennlig alternativ, har lav vekt, og er framfor alt sterk og stabil. Nyvinningen er ypperlig å kombinere som et forsterkningslag eller omfyllingsmasse sammen med Glasopor 10-60.

Testet på syv ulike måter

Glasopor ville sikre sin garanti om kvalitet og ytelse for Glasopor 10-20+ og gjennomførte syv ulike praktiske tester i mai og juni.

Hypotesen for flere av testene var at Glasopor 10-20+ gir nødvendig stabilitet rundt rør og at det kan erstatte tyngre finpukk eller singelmasser der forholdene tilsier det. Leggeanvisning utstedt av NPG Norge ble brukt som grunnlag og teamet forberedte en større grøft på en eiendom i Skjåk hvor det ble lagt ned ett stykk standard kloakkrør og ett stykk standard vannrør for å etterligne en VA-grøft i kommunal sammenheng.

Testfelt for Glasopor 10-20+ i Skjåk ikke langt unna fabrikken. (Foto: Glasopor)

– Vi la merke til at skumglasset var svært sterkt, stabilt og gåfast etter komprimering. Rørene ble i etterkant gravd opp og inspisert og vi observerte at rørsidene helt klart er sterkere enn Glasopor-bitene som ble knust uten skade på rørene. Dette var en av de mest overbevisende testene og et klart anbefalt bruksområde, sier Glasopor.

Ny Glasopor kan blåses

Glasopor 10-20+ ble også utsatt for komprimering med platevibrator, gravemaskinbelter og vals. Til sist ble det utført en blåsetest av løsningen i krypkjeller. Her var hypotesen at en mindre fraksjon egner seg godt til å blåse inn fyllinger med blåsebiler og blåseslanger.

Utviklingssjef Svein Lund inspiserer utleggingen av Glasopor 10-20+. (Foto: Glasopor)

– Dette var en morsom og lovende test hvor det ble observert at Glasopor-bitene fordelte seg godt i kryprommet. Tilpasninger på endestykket på blåseslangen vil kunne gjøre arbeidet mer effektivt. Det anbefales å benytte vann for støvdemping, og det må påregnes noe etterarbeid med å fordele Glasopor-fyllingen manuelt med rake/krafse. Konklusjonen er at nå har vi mulighet for å blåse Glasopor på prosjekter hvor det er det mest praktiske, skriver test-teamet.

– Testene av Glasopor 10-20+ viste at løsningen har forbedret stabilitet og styrk som til dels overgikk våre forventninger, materialet egner seg kanskje spesielt godt til omfylling av VA-rør, det tåler gravemaskinbelter svært godt, og vi har nå et produkt som egner seg bedre til blåsing, skriver Glasopor i Skjåk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *