En mobilapp erstatter nøkler og adgangskort og gir nøkkelfri adgang for beboere og andre med adgangsbehov. (Foto: Defigo)

Store boligutviklere går digitalt og spår husnøkkelens død

14 av landets største boligutviklere og eiendomsselskaper har bestemt seg for å «kaste nøkkelen» i sine nye boligprosjekter.

Innen 2030 vil nesten ingen ha vanlig husnøkkel i lommen lenger, spår det norske proptech-selskapet Defigo.

– Det som hittil har vært forbeholdt store næringsbygg og proffe aktører – blir snart standard i de fleste nybygg for privatboliger også, sier administrerende direktør i Defigo, Hildur Smaradottir.

– I løpet av pandemien har svært mange oppdaget hvor enkelt det er å benytte seg av moderne «smartløsninger» på en rekke områder. Det har gitt økt oppmerksomhet også for mulighetene til å styre adgangskontrollen til boligen din via mobilen, sier hun.

Fredensborg Bolig satser digitalt

Fjorten av Norges største boligutviklere og eiendomsselskaper har nå besluttet at deres nye prosjekter skal leveres med digital adgangskontroll/porttelefoni. Blant disse store aktørene er Fredensborg Bolig – som nylig har inngått en avtale for 16 av sine nye boligprosjekter.

Bare dette utgjør til sammen 5000 boligenheter under utvikling, salg og oppføring i Oslo, Akershus og Trondheimsregionen.

Defigos digitale løsning tilrettelegger for en nøkkelfri løsning for adgangskontroll til borettslag og sameie, boligbygg, studentboliger, kontorbygg, og næringseiendom. Alt kan styres via mobil eller PC. (Foto: Defigo)

De andre selskapene står for en meget stor del av eiendomsutviklingen i Norge. Dette er selskaper som Mustad Eiendom, Skanska, Entra og Stor-Oslo Eiendom.

«Smartbølge» endrer alt

Spådommen om «husnøkkelens død» er ikke ny for det norske selskapet Defigo. De har lenge vært sikre på at digitalisering er løsningen også for eiendomsbransjen. Faktisk startet det hele tilbake i 2014 som en visjon basert på en fremvoksende «smartbølge». Nå er de altså i ferd med å endre tankegangen for en hel bransje – og har også fått et fotfeste i både USA og Tyskland.

– En utfordring med ny teknologi og smarte, fremtidsrettede løsninger er å få med alle brukergrupper, sier Hildur Smaradottir. (Foto: Defigo)

Hun forteller at universell utforming er standarden som setter krav til hvordan teknologi skal formes for at grupper som eldre, barn og de som har ulike handikap også skal kunne bruke systemene på en positiv og effektiv måte.

– For nybygg er Universell Utforming inkludert i TEK17, forskriften som regulerer krav til hvordan et bygg kan bygges. Per dags dato er Defigo den eneste digitale løsningen på markedet som etterlever kravene til Universell Utforming og TEK17, sier hun.

 

Fakta: Slik funker det i praksis:

  • Den digitale løsningen tilrettelegger for en nøkkelfri løsning for adgangskontroll til borettslag og sameie, boligbygg, studentboliger, kontorbygg, og næringseiendom. Alt kan styres via mobil eller PC.
  • Løsningen inkluderer en høyoppløselig porttelefon med touchskjerm, en web- og skybasert administrasjonsplattform der bygningsadministratorer kan kontrollere adgang til flere bygg i ett enkelt og brukervennlig grensesnitt.
  • En mobilapp erstatter nøkler og adgangskort og gir nøkkelfri adgang for beboere og andre med adgangsbehov.
  • Fordi det er så store forskjeller på ulike løsninger i eksisterende bygningsmasser, har Defigo lagt vekt på å utvikle en løsning som integreres med det aller meste av systemer og infrastruktur i eksisterende bygg – slik som for eksempel heis, garasjeporter og tredjeparts adgangs – og forvaltningssystemer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *