Trapp med ombrukstegl på Eikeli skole. (Foto: HØINE)

Norges første skole i ombrukstegl

Eikeli videregående skole i Bærum er rehabilitert og fasaden på et nytt tilbygg består av 650 kvm CE-merket ombrukstegl.

Det er HØINE som har levert den danske ombruksteglen til fasaden på det nye tilbygget og bistått med prosjektering av prøvemur, mørtel og skjærfasthetstest. Resultatet er Norges første større bygg med CE-merket ombrukstegl – et viktig referanseprosjekt for bygg med lignende ambisjoner, sier Future Built.

Les også: Gammel tegl er best i nye bygg

Samspill i materialer og farger

Den lyse, gråpatinerte mursteinen fra Danmark bidrar til å skape et helhetlig møte med det eksisterende bygget, hvor nedre plan har en natursteinskledning med rik tekstur og varierte gråtoner.

– Det begynner å bevege seg i det sirkulære byggevaremarkedet nå, sier Stein Stoknes, faglig leder i FutureBuilt:

– Og hvor er det mer naturlig å starte enn med ombruk av murstein. Dette er jo en perfekt legokloss som kan ombrukes i det uendelige, dersom man gjør ting på riktig måte. Vi bare glemte det en stund og trodde det var bedre å hive skitten.

(Foto: HØINE)

Den nye skolens arkitektur og materialvalg spiller på lag med tidligere byggeskikk og forholder seg samtidig til området for øvrig, som preges av småhusbebyggelse og rekkehus i tre og gul tegl.

Stor miljøgevinst

Ombruksteglen settes ikke bare pris på som et vakkert og varig fasadevalg gjennom sine robuste egenskaper og naturlige patina. Gammel framfor ny murstein sparer samfunnet for 100 ganger så mye CO2-utslipp knyttet til produksjon. I tillegg unngår man naturinngrep og ødeleggelse av biologisk mangfold ved uttak av sand og leire.

– Prosjektet har vært spennende og lærerikt, hvor vi som forhandler av et til nå nytt og «ukjent» produkt på det norske markedet, har bistått aktørene i alt fra kvalitetssikring, prosjektering til leveranse. Erfaringene fra Eikeli er svært verdifulle i møte med kommende prosjekter, sier Jorunn Tyssø gründer og daglig leder i HØINE AS.

(Foto: HØINE)

På Eikeli skole har valg av ombrukstegl bidratt til å spare miljøet for 106 tonn avfall og hele 26,5 tonn CO2. Det tilsvarer å kjøre fra Oslo til København 265 ganger med bensinbil, skriver leverandøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *