Hveem går inn i krypkjelleren for å ta fuktmålinger og sjekke rør- og elanlegg. (Alle foto: Byggmesteren)

BM 1021: Tøffere taksering i privatmarkedet

Tøffere taksering av boliger og hytter er godt nytt for seriøse håndverkere! Bli med på fasadejobben til 700 millioner i Stavanger, se at Sara fra Tynset trives som voksenlærling og lær av tømreren Daniel fra Askim som ble lurt to ganger av kyniske utbyggere.

Fra årsskiftet må alle tilstandsrapporter på markedsførte boliger og fritidsboliger (!) være i henhold til den nye forskriften NS 3600. Boliger kan ikke lenger selges «som de er» og det stilles nye krav til selger og kjøper, takstmann og håndverker.

Bli med til Østre Toten og se hvordan vurderingen av bygg og arbeider skal gjøres i 2022.

I huset på Skreia skal Hveem se over alle tilgjengelige bygningsdeler – uten bruk av skjønn.

Takstgruppen har vurdert over 200 boliger med den nye tilstandsrapporten. Her står det at dokumentasjon på utførte håndverksarbeider skal vises til bygningssakskyndig. Uten papirer på arbeidet blir vurderingen av utført arbeid strengere og verdien på for eksempel et våtrom kan settes til null.

– Flinke håndverksbedrifter må bruke den nye avhendingsloven og kravene for alt det er verdt i anbudskonkurranser, sier Simen Hveem.

– Ny avhendingslov og tilstandsrapport ved salg av boliger er dårlig nytt for svart arbeid og godt nytt for seriøse håndverkere, sier tømrer, bygningssakskyndig og takstingeniør Simen Hveem i Takstgruppen.

Vil du lese hele artikkelen og fagtidsskriftet Byggmesteren?

Nå kan du enkelt abonnere på Byggmesteren her eller gå til Bladkiosken som er åpen for alle abonnenter. Her kan du lese BM 1021 og de siste 50 utgavene for bare 19 kroner med én gang!

Andre spennende saker fra novemberutgaven er:

Tema: Ung i byggebransjen

Rekrutteringen til tømrerfaget ser bedre ut enn på lenge! Møt voksenlærlingen Sara fra Tynset, se hvordan litt trening og bestemte øvelser holder unge tømrere friske og at profesjonelle entreprenører lurer unge tømrere med ferskt aksjeselskap: Det har tømrer Daniel (27) fra Askim erfart to ganger allerede.

Bygger med nytenkende fasader for 700 millioner kroner

Bli med Faber Bygg ut på Norges største byggeplass! Her bygger de med egne fasadeelementer og har redusert tidsbruken på fasadene ned til 20 prosent av tradisjonell byggetid.

– Ytterfasaden består av treelementer som prefabrikke­res og monteres på kanten av betongdekkene. Elementene kobles sammen på råbygget med en ekspanderende fuge i alle overganger som sikrer en tett fasade kort tid etter montasje, forklarer byggmester og driftssjef Bent Gabrielsen i Faber Bygg.

Bygda som vekker Husbanken

– Det mangler ikke på interessen fra unge, men for de fleste stopper det med finansieringen, forteller Britt Haugen, leder for en hardtarbeidende liten dugnadsgjeng i boligfeltet Fjell­Ljom.

Som andre distriktskommuner har Hol boligmangel på grunn av finansieringen av nye boliger. Vi ser hvordan Haugen og andre ildsjeler fikk vekket Husbanken og sikret finansieringen av nye boliger – noe som er viktig for lokale håndverkere og tilflyttingen til alle små plasser som Hol.

BM 1021 – 44 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.