Hents toppsjef Jan K. Jahren (tv) og Statsbyggs administrerende direktør Harald Nikolaisen signerte i fjor kontrakten for D-blokken med et digitalt og 100 prosent koronasikkert håndtrykk. Nå gjør de det samme for A-blokken. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Hent skal bygge A-blokken

Statsbygg har inngått avtale med Hent om å bygge A-blokken i det nye regjeringskvartalet i Oslo.

– Med dette er alle de store kontraktene for byggetrinn 1 på plass, og vi ser fram til å fortsette samarbeidet med Hent, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Fra før av er det klart at Hent også skal bygge D-blokken, mens Veidekke bygger kjeller og Skanska rehabiliterer Høyblokken. I tillegg er AF-gruppen entreprenør for energiforsyningen og Steen & Lund for byrom og utendørsarbeidene.

– Vi er godt i gang med gjenreisingen av regjeringskvartalet. Med Stortingets godkjennelse i desember, kom byggestart i januar. Arbeidene med Høyblokken og kjeller pågår for fullt, mens vi forventer oppstart av D-blokken over sommeren. A-blokken har en planlagt byggestart i 2023, forteller Statsbyggs-sjefen.

Frontbygning

A-blokken er et nybygg som er planlagt å ha 11 etasjer og 17.300 kvadratmeter over bakken. Den er beskåret for å gi gode sol- og vindforhold til Regjeringsparken som skal etableres mellom tidligere Deichmanske hovedbibliotek og regjeringskvartalet. Beskjæringen gir også bygget en særegen profil og gode siktlinjer.

Sammen med H-blokken og G-blokken vil A-blokken fremstå som en distinkt frontbygning i det nye regjeringskvartalet.

A-blokken skal ligge inntil den nye Regjeringsparken, og er beskåret for å gi gode sol- og vindforhold. (Illustrasjon: Team Urbis)

A-blokken er planlagt å ha 11 etasjer og 17.300 kvadratmeter over bakken.

En av regjeringskvartalets to hovedinnganger vil ligge i A-blokken tilknyttet et flott og høyreist atrium. I tillegg til kontorlokaler vil bygget også inneholde en publikumskafé, presse- og konferansesenter, et auditorium og representative arealer.

Samspill

I likhet med de andre kontraktene skal A-blokk-kontrakten gjennomføres i samspill mellom den valgte entreprenøren, Statsbygg som byggherre og prosjekterende arkitekter og ingeniører. I det ligger det at entreprenøren kontraheres før prosjektet er ferdig detaljutviklet, og at de tar del i utviklingen og planleggingen av prosjektet som de andre involverte.

– Vi har stor tro på samspill. Entreprenørkompetansen blir tilført tidlig i prosjektet. Det gir større forutsigbarhet, tryggere kostnadsestimat, høyrere effektivitet og lavere risiko for forsinkelser, sier Nikolaisen.

– Det blir ikke samspill bare innenfor denne kontrakten, men det kreves også samarbeid på tvers av alle kontraktene i regjeringskvartalet, påpeker Nikolaisen.

Det nye regjeringskvartalet skal ifølge planen stå ferdig i 2029. Byggeprosjekt deles i tre byggetrinn:

  • Byggetrinn 1: Bygging av A- og D-blokken, kjeller, Ring 1 og perimetersikring, samt rehabilitering av H-blokken.
  • Byggetrinn 2: Bygging av C-blokken
  • Byggetrinn 3: Bygging av B- og E-blokken, samt rehabilitering av G-blokken

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *