I denne boligen ble det først innkvartert ett arbeidslag på fire personer. Da disse fire var ferdig med karantenen, ble fire nye arbeidere innkvartert i samme bolig, og jobbet i karanteneperioden. Også dette tilsynet ble gjort i første del av februar. (Foto: Arbeidstilsynet)

Arbeidstilsynet smittestanset 28 bygg- og anleggsplasser

Arbeidstilsynet har gjennomført 2 651 koronatilsyn siden nyttår. Hvert tredje tilsyn avdekket minst ett brudd på reglene for smittevern eller innkvartering.

Arbeidstilsynet har til sammen gjennomført 2 651 koronatilsyn etter nyttår. I mer enn en tredjedel av tilsynene – 34 prosent – er det avdekket brudd på smittevernreglene, skriver VG.

Les også: Øker tilsynet med smittevernet i bedrifter

En av tre brøt smittevernet

836 av tilsynene er gjort i bygg- og anleggsbransjen, som er næringen Arbeidstilsynet har besøkt flest ganger. Her er det avdekket minst ett brudd på smittevernreglene i totalt 30 prosent av tilsynene.

– Alle brudd på smittevernreglene er alvorlige, fordi smitten kan spre seg så raskt. Vi er svært bekymret for de alvorlige bruddene vi ser hos noen virksomheter, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet til VG.

Stanset 28 bygg- og anleggsplasser

Arbeidstilsynet ser mye midlertidig innkvartering av utenlandske arbeidstagere.

– Vi har avdekket tilfeller der arbeidstagere innkvarteres i byggene de skal renovere. De bor flere på samme rom, og de har ikke de fasilitetene de skal ha for å kunne ivareta smittevernet. Å bo på en byggeplass er uverdig i seg selv, og det er i tillegg smittevernmessig uforsvarlig, sier Vollheim.

Arbeidstilsynet har vedtatt «stans ved overhengende fare» ved totalt 39 virksomheter på grunn av smittevernbrudd så langt i 2021. 28 av tilfellene er i bygg- og anleggsbransjen, viser tall fra Arbeidstilsynet som VG har fått innsyn i.

Årsaken til 24 av disse vedtakene var brudd på innkvarteringsreglene av utenlandske arbeidere:

På denne byggeplassen på Østlandet var tre arbeidere innkvartert på ett rom inne på selve byggeplassen. De sov på madrasser på gulvet og badet hadde kun et plastforheng. Dette tilsynet ble gjort i første halvdel av februar, og Arbeidstilsynet vedtok stans. (Foto: Arbeidstilsynet)

Bare i februar vedtok Arbeidstilsynet 16 stans av bygg- og anleggsvirksomheter. Av disse hadde 14 brutt innkvarteringsreglene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *