(Illustrasjon: Magnolia Bostad)

Svensk treby vokser med 300 leiligheter i tre

Den svenske byen Skellefteå ble i fjor kåret til årets treby, og får nå et nytt kvartal som bygges i tre.

Det store trekonsernet Derome skal bygge 300 leiligheter i den nordsvenske byen sammen med Magnolia Bostad. Det blir et bidrag til forventet økt boligbehov når det blir etablert en batterifabrikk i byen med 3 000 nye arbeidsplasser.

 

Industrielt og kontrollert

– Boligene blir bygd industrielt og i tre, noe som betyr at de produseres i et tørt, varmt og kontrollert miljø. Det gir høy kvalitet og er spesielt egnet for det nordlige klimaet, ifølge divisjonssjef Anders Jonsåker i Derome i en pressemelding.

Den svenske regjeringen framhever industriell trehusproduksjon som et viktig tiltak i den klimapolitiske handlingsplanen den presenterte for ett års tid siden. Det er også gunstig i byer fordi det fører til mindre transport og kortere byggetid.

Les også: Svenske Derome kjøper sin andre takstolfabrikk i Norge

Trehus over hele Sverige

Derome har en intensjonsavtale med Magnolia Bostad om å bygge 600–800 boliger per år.

– Samarbeidet fungerer veldig bra, og vi har en god geografisk spredning på prosjektene våre. Sammen bygger vi hele Sverige med bærekraftige trehus, sier Ted Mellin, forretningssjef i Derome i pressemeldingen.

 

En av modulen til hotellet heises på plass i sommer. (Foto: Derome)

Ett av verdens høyeste i tre

Derome er også engasjert i byggingen av Sara Kulturhus som blir byens nye landemerke og med 13 etasjer blir en av verdens høyeste trebygninger. Selskapet leverer hotelldelen med 200 rom.

– Dette er et unikt prosjekt som vi gjennomfører sammen med flere andre aktører, sier divisjonssjef Jonsåker. – Vi må være i forkant og være innovative, det utviklende samarbeidet betyr at vi sammen flytter grenser og utfordrer det som er.

Sara Kutlruhus åpnes til sommeren.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *