(Fotograf: Åke E:son Lindman)

Åpner Sveriges høyeste kulturhus og hotell i massivtre

Sara Kulturhus i Skellefteå består bla. av et 20 etasjer høyt hotell som er bygget av prefabrikkerte moduler og heissjakter i massivtre.

Trebygget midt i sentrum av byen blir nesten 80 meter høyt og er til sammen 30 000 kvadratmeter med hotell, kulturhus, scener og andre fellesrom for innbyggerne.

20 etasjer i tre

Fem år etter at White Arkitekter vant konkurransen om å designe Skellefteås nye kulturhus, åpnes nå dørene til beboernes nye offentlige stue og et av verdens høyeste trehus, der HENT AS har vært totalentreprenør. Med sine 20 etasjer og sterke arkitektur blir det byens nye landemerke.

(Fotograf: Åke E:son Lindman)

Den 30 000 kvadratmeter store bygningen huser Skellefteå kunstgalleri, Museum Anna Nordlander, Västerbotten teater, det nye bybiblioteket og The Wood Hotel med tilhørende restaurant, spa og konferansesenter.

Bygningen har forskjellige kropper som er skreddersydd for de forskjellige aktivitetene i form og størrelse.

(Fotograf: Åke E:son Lindman)

Designet er en hyllest til byens rike tretradisjon som er tatt videre med den lokale treindustrien. Skellefteå har en lang tradisjon med trekonstruksjon, men mange trehus forsvant da sentrum ble modernisert. Ved å kombinere den lokale tretradisjonen med nyskapende teknologi og prosjektering, blir byens trearv nå brakt inn i en ny æra.

Lavere miljøpåvirkning

Prosjektet er en viktig milepæl for White Arkitekter, hvis visjon er at all deres arkitektur skal være klimapositiv fra år 2030. Sara Kulturhus binder mer enn dobbelt så mye karbondioksid som materialproduksjon, transport og bygging på stedet har gitt opphav til.

Den bevisste designen i kombinasjon med et banebrytende energisystem utviklet av Skellefteå Kraft og ABB reduserer bygningens energibruk. Solcellepaneler på taket produserer fornybar energi som sammen med trekonstruksjonen mer enn kompenserer for karbondioksidutslippene som bygningen forårsaker. I 50 år har Sara Kulturhus vært et klimapositivt * bygg. Og bygningen er designet for å stå i minst 100 år.

(Fotograf: Åke E:son Lindman)

– All oppmerksomheten bygningen får, kan brukes til å fremme bærekraftig konstruksjon over hele verden. Vi håper at prosjektet inspirerer og hjelper andre i vår felles overgang til klimanøytralitet, sier Robert Schmitz og Oskar Norelius.

Kulturhuset er også designet med fleksibilitet som utgangspunkt, slik at lokalene enkelt kan tilpasses for å forbli relevante i fremtiden.

Treinnovasjon i nye høyder

Ved å realisere en kompleks bygning med forskjellige volumer og et 75 meter høyt trehus, utvider Sara Kulturhus bruken av tre som byggemateriale – selv for mer komplekse og høye bygninger.

Prosjektet har krevd en rekke innovative løsninger innen masseproduksjon av tre for å håndtere spenn, fleksibilitet, akustikk og den overordnede tekniske utfordringen. Sammen med Dipl.-Ing. Florian Kosche har utviklet to forskjellige konstruksjonssystemer, ett for kulturhuset og et for hotellet.

(Fotograf: Åke E:son Lindman)

Det 20 etasjer store hotellet er bygget av prefabrikkerte 3D-moduler i krysslimt tre stablet mellom to heissjakter som også er laget av KL-tre. Den nedre delen av bygningen som huser kulturhuset består av en prefabrikert treramme med søyler og bjelker av limtre og skyvevegger i KL -tre.

– I Sara Kulturhus har tre blitt brukt i en ny skala, ikke bare som et overflatelag av hensyn til synligheten. Massive søyler, bjelker, plater og vegger former rommene og gir dem sitt eget unike uttrykk. Det er solid, varmt og menneskelig og det føles, sier Robert Schmitz og Oskar Norelius i White Arkitekter.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.