(Illustrasjonsfoto: Otovo)

Nye videreutdanninger i miljøvennlige bygg

OsloMet tilbyr nå nettstudier innen bygningsintegrerte solceller og energisimulering av bygninger.

– Etter en fantastisk respons på det nye videreutdanningstilbudet «Automasjon i bygg», med ekstrakurs, satser Institutt for bygg- og energiteknikk nå videre på flere emner innen energi og miljø i bygg, forteller professor Peter Schild, emneansvarlig for den nye videreutdanningen i «energisimulering av bygninger».

Det nye emnet er på fem studiepoeng, og gir studentene kompetanse i kontrollberegning av energibruk og inneklima i bygninger, med nestoren Tor Helge Dokka, og broren Kjell Dokka, blant lærerne.

Studentene lærer først og fremst om praktisk bruk av selve programvaren SIMIEN, men også om hvordan man løser diverse problemsstillinger inkludert energimerking, passivhus-kriterier og kriterier for plusshus, og om vurdering av reell energibruk og inneklima i ulike bygg.

Bygningsintegrerte solceller

I den andre nye videreutdanningen «Bygningsintegrerte solceller», på fem studiepoeng, lærer studentene om konkret dimensjonering med programvare, men også om andre aspekter ved planlegging og prosjektering av solcelleanlegg i bygg, brann- og elsikkerhet ved solcelleinstallasjoner, byggteknisk regelverk, og best-practice utførelse ved fasadeintegrering.

Førsteamanuensis Habtamu Bayera Madessa som er emneansvarlig for den nye videreutdanningen, forteller at bygninger i Norge bruker omtrent 36 prosent av landets totale energiforbruk, og bidrar mye til indirekte utslipp av klimagasser.

Bruk av fornybar energi er sammen med andre tiltak for energieffektivisering avgjørende for å redusere klimagassutslipp fra bygninger.

Bygningsintegrerte solceller og energisimulering av bygninger er de to siste av de korte utdanningstilbudene instituttet tilbyr våren 2021.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *