Lysstripene fra MARELD henger man enkelt oppunder taket. (Foto: Luna, Mareld)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Sverger til lyslister på vinteren

– Riktig belysning er særdeles viktig for å redusere risiko for arbeidsulykker, sier Morten Øyen, HMS-leder i Byggmestran.

Tusen dager – eller nesten tre år – uten fraværsulykker er fasiten hos entrerprenørbedriften fra Verdal. Byggmesteran tatt steget fra å være en liten entreprenør til å bli et firma med 75 ansatte. 

Virksomheten er lokalisert i Verdal, men oppdragene gjøres over hele Trøndelag og nordover i landet, skriver lysforhandleren Luna.

Les også: Nå skal du se (+)

Lettere og enklere lys

Med mange ulike prosjekterblir det også mange forskjellige arbeidsplasser å forholde seg til for de ansatteMen èn ting er likt: Håndverkerne er avhengige av godt arbeidslys for å gjøre jobben trygt og sikkert.

– Når det gjelder arbeidsbelysning har det skjedd veldig mye de siste årene. Før brukte vi gjerne byggelamper som tok 500 og 1000 watt, og da var en utfordring å ha tilgang til nok strøm. I tillegg var det flere lyspærer som ble oftere ødelagt og mange av disse lampene trengte også tid på å varmes opp, forteller HMS-leder i Byggmestran, Morten Øyen (bildet).

– Slike lamper krevde mer plass, både på byggeprosjektet, men også under transport. Man måtte kanskje ha med seg flere kasser med tunge lamper til arbeidsplassen, forklarer han.

Byggmesteran sverger til LED-lyslister fra MARELD når de setter opp grunnbelysning på de ulike arbeidsstasjonene. Dette er belysning fra MARELDS produktfamtilie «PERFORMANCE» – arbeidslys laget for å tåle tøff bruk og skiftende miljø og klima, og som egner seg spesielt godt for storbygg og industri.

Lyslisten fra Mareld er først og fremst beregnet for å merke ut trapper, heissjakter samt vanlig belysning på arbeidsplasser. (Foto: Mareld)

– LED-belysningen vi bruker, er lett å kveile sammen og kan enkelt ligge i bilsetet ved når man skal ut på et oppdrag. Dette er noe vi også får gode tilbakemeldinger på fra de ansatte – denne type arbeidslys er en slager! Vi har brukt LED-belysning i 4-5 årog nå bruker vi knapt noe annet til grunnbelysning. Dette gir oss enda bedre lys samtidig som det bruker veldig lite strøm og det trengs ikke å varmes opp.

– Denne type arbeidslys er enkel å holde på med og det er lett å justere lengden. Vi får lyst opp hele området vi jobber i, både større lokaler, korridorer og gangveier. Vi har prøvd flere varianter de siste årene, men lysstripene fra MARELDS er de beste jeg har kjennskap til, sier HMS-lederen i Byggmesteran.

Viktig å se godt

At fokus på riktig arbeidslys har betalt seg, er bedriften i Verdal et levende bevis på.  Nylig kunne virksomheten feire 1000 dager – nesten tre år – uten skader og ulykker som har medført fravær fra jobben.

Hvorfor er riktig arbeidslys så viktig?

– Å sørge for en riktig og god grunnbelysning er særdeles viktig for å redusere risiko for arbeidsulykker. Jobber du i dårlig lys er det lettere å skade seg ved å skalle borti noe eller at man snubler. Man må se hvor man er, og hva slags utstyr man bruker og ikke minst hva man gjør. God belysning bidrar også til at man har mer orden og ryddighet, sier Øyen.

– Lysstripene fra MARELD henger man enkelt oppunder taket. Dette sørger for en jevn belysning rundt oss fremfor å bruke arbeidslamper på stativ som gir mer skyggelegging i tillegg til at slike lamper er tyngre og tar større plass, sier Morten Øyen. (Foto: Luna, Mareld)

– Man ser selvfølgelig bedre med godt og riktig lys, og god belysning fører også til at det blir god kvalitet i arbeidet som blir gjort, utdyper HMS-lederen i Byggmestran.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *