Siv Hjellegjerde Martinsen er administrerende direktør i Lindorff.

Norske bedrifter må vente lengre på betaling

Norske bedrifter kan få problemer når de aksepterer at kundene ikke holder betalingsfrister, påpeker inkassoselskapet Lindorff.

En europeisk undersøkelse som Lindorff er en del av, viser at norske bedrifter er blant dem som må vente lengst på å få betalt for sine varer og tjenester. Det tar i gjennomsnitt 16 prosent lengre tid å få betalt her enn i de øvrige landene i undersøkelsen.

Les hele rapporten: European Payment Report 2020

– Det kan skape alvorlige utfordringer når bedrifter går lenge uten å få betalt, fastslår Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff, i en pressemelding.

Les også kommentaren: Næringslivets robusthet må styrkes for fremtiden

Problemer med egne forpliktelser

– Bedriftene kan få problemer med å betale sine egne ansatte og leverandører, og risikerer i verste fall å gå konkurs. Disse utfordringene har blitt forsterket av koronapandemien, som har ført til lavere etterspørsel og lavere inntekter for mange bedrifter.

43 prosent av de norske bedriftene sa at forsinkede betalinger truer deres evne til å overleve, mot 38 prosent i gjennomsnitt i Europa. Samtidig sa 76 prosent av de norske bedriftene at de har akseptert lengre betalingsfrister enn de er komfortable med fordi de ikke vil skade kunderelasjoner. Til sammenligning var gjennomsnittet i Europa på 69 prosent.

Offentlig «likviditetsdugnad»

Før sommeren oppfordret kommunalminister Nikolai Astrup offentlige aktører i Norge til å framskynde utbetalinger til underleverandører for å styrke deres likviditet. Flere statlige virksomheter, kommuner og universiteter fulgte opp den såkalte likviditetsdugnaden.

– Kontroll på likviditeten er avgjørende for å holde hjulene i gang i bedrifter og samfunnet for øvrig. Dette blir enda mer gjeldende nå som vi står overfor en stor europeisk økonomisk nedtur, sier Hjellegjerde Martinsen.

 

 

Frykt for resesjon i Europa

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at EU-landenes økonomi vil krympe 7,1 prosent i år, mens det i Norge blir en sammentrekning på 6,3 prosent. Rundt 60 prosent av selskapene i undersøkelsen sa at en europeisk resesjon vil være en av de største utfordringene til å få betalinger i tide de neste 12 månedene. Flere av virksomhetene sa at de tar grep, som å redusere kostnader og ansettelser, for å håndtere en større økonomisk nedtur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *